ŠESTI FESTIVAL KROKODOKODIL – U TUĐIM PATIKAMA –
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16953
post-template-default,single,single-post,postid-16953,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ŠESTI FESTIVAL KROKODOKODIL – U TUĐIM PATIKAMA –

ŠESTI FESTIVAL KROKODOKODIL – U TUĐIM PATIKAMA –

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK – Obrazovanje i kultura, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike.

Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival KROKODOKODIL će trajati od 12. oktobra kada se u 13 sati održava centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6) pa do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom U TUĐIM PATIKAMA napisala je Jasminka Petrović, renomirana pripovedačica, performerka i srpska savremena spisateljica za decu i mlade. Režiju predstave potpisuje Vladan Đurković, a igra ansambl pozorišta Dadov.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem.

Naziv ovogodišnjeg festivala nagoveštava temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

  • Riko, Oskar i tajanstvene senke nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja),
  • „Superuvce“, strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga),
  • „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads) i
  • „O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović (Kreativni centar).

 

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL.

KROKODOKODIL, festival književnosti i ilustracije za decu, pokrenut je 2013. godine.  Godišnjeg je karaktera i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji.

Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL formiran je oko premise da je od neimerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način. Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva. Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike. 

Festival je prvi put održan u aprilu 2013. godine u Kulturnom centru Majdan, sa temom „Kako nastaje knjiga“, i na festivalu su nastupali spisateljsko – ilustratorski parovi Jasminka Petrović i Bob Živković iz Srbije, i Ana Đokić i Darko Macan iz Hrvatske, uz pomoć voditelja Raše Popova. Godine 2014. festival je za centralnu temu imao horor priču, s naslovom „Kako pobeći iz horor priče“ i održan je 15. oktobra u pozorištu Dadov. Godine 2015. tema je bila odnos dečje književnosti i dečjeg filma „Biblioskop“, i održan je 21. oktobra u Dadovu. Godine 2016. festival se bavio bajkama u književnosti pod nazivom Kako su Lola i Ivica spasili bajke” i održan je 16.11. u Dečijem kulturnom centru. Godine 2017. tema je bila putovanje u književnosti za decu, i održan je 17.11. u Dadovu pod nazivom „Putovanje u središte knjige“. 

Organizatori: Udruženje KROKODIL i Udruženje OK – Obrazovanje i kultura.

Partner: Omladinsko pozorište Dadov

Festival pomogli: Ministarstvo kulture Republike Srbije i književna mreža Traduki, kao i program Kreativna Evropa kroz projekat SILO. Na programu SILO učestvuju i UC Leuven-Limburg (Belgija), Aarhus Universitet (Danska), Cultuurhuis de Warande (Belgija), Fundación Uxío Novoneyra (Španija), Câmara Municipal da Madalena do Pico (Portugalija), Szepirok Tarsasaga (Mađarsko udruženje pisaca) (Mađarska), Aarhus Public Libraries (Danska).