HAJNRIH BEL – ČOVEK S NOŽEVIMA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17035
post-template-default,single,single-post,postid-17035,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

HAJNRIH BEL – ČOVEK S NOŽEVIMA

HAJNRIH BEL – ČOVEK S NOŽEVIMA

Projekat: Hajnrih Bel – Čovek s noževima

Organizatori: Fondacija Hajnrih Bel i Udruženje KROKODIL u saradnji s Goethe-Institutom Beograd.

Trajanje programa: oktobar-decembar 2018.

Učestvuju: Tanja Šljivar, Bojan Marjanović, Dragana Mladenović, Tanja Dikers i Vladimir Arsenijević.

 

Sto prva godišnjica rođenja Hajnriha Bela predstavlja savršenu, iako malo neobičnu priliku da se razmotri kako književno, tako i političko nasleđe jednog od najistaknutijih pisaca dvadesetog veka, kao i njegov značaj danas. U ovu svrhu, Fondacija Hajnrih Bel Srbija i Udruženje KROKODIL doneli su zajedničku odluku da sarađuju da bi zajedno prezentovali program pod nazivomHAJNRIH BEL – ČOVEK S NOŽEVIMA“. Misija ovog projekta je da analizira, u kreativnom smislu nastavi, pa čak i produži pomenuto dvostruko nasleđe Hajnriha Bela kroz aktivno učešće grupe od tri istaknuta srpska pisca i spisateljice koji u svom radu koriste različite forme izražavanja (fikciju, dramu, poeziju, esej itd.) To su Tanja Šljivar (dramska spisateljica), Dragana Mladenović (pesnikinja) i Bojan Marjanović (prozni pisac i esejista).

Svo troje autora koji ne prezaju od povezivanja društvenog i političkog aktivizma sa sopstvenim radom, biće direktno ili indirektno uključeni u kreativni proces zasnovan na tematskim krugovima koje je sam Hajnrih Bel definisao u toku svoje gotovo četrdesetogodišnje karijere. Glavno pitanje na koje bismo od njih želeli da čujemo odgovor glasi: „Šta znači biti političan u savremenoj književnosti regiona bivše Jugoslavije?”.

Projekat počinje 1. oktobra 2018, i traje do kraja decembra. Sastoji se od preliminarnih sastanaka i upoznavanja Hajnriha Bela i njegovog dela, kreativnog rada učesnika i promocije.

Preliminarni sastanci i Upoznavanje s Hajnrihom Belom i njegovim stvaralaštvom  – Autori/učesnici dobijaju kopije prevoda raznih dela Hajnriha Bela na neki od varijanti zajedničkog jezika Zapadnog Balkana (poznatog pod ranijim nazivom sprskohrvatski) i odlučuju o sopstvenom pristupu kreativnom radu koji će uslediti. Svi autori/učesnici čitaju odabrana dela Hajnriha Bela i pripremaju svoje sinopsise, razmatrajući pristup bilo kreativnom nastavku ili pogovoru odabranog dela Hajnriha Bela.

Tanja Dikers, ekspertkinja za Hajnriha Bela i njegovu književnost, oktobarska je gošća KROKODILove rezidencije za pisce, kada je u sklopu rezidencijalnog programa koji se realizuje u saradnji s Goethe-institutom Beograd, održala književno veče (u KROKODILovom Centru za savremenu književnost) posvećeno Belu kao političkom piscu prvog reda a u prisustvu autora učesnika na projektu. Dan kasnije, održan je i poseban sastanak i radionica autora/učesnika i Tanje Dikers, takođe u KROKODILovom Centru, čiji je cilj da dodatno osvetli život i delo ovog pisca da bi se produbilo znanje autora/učesnika i pružio pozitivni uticaj za njihov budući kreativni rad.

Kreativni rad autora/učesnika – svi autori/učesnici imaće na raspolaganju mesec novembar da intenzivno rade na svojim pisanim doprinosima projektu HB101.

Promocija – Radovi koje su napisali autori/učesnici biće sakupljeni i urednički obrađeni.

U sredu 19. decembra od 19 sati u KROKODILovom Centru biće predstavljeni široj javnosti. Razgovor će moderirati Vladimir Arsenijević.

Rad, projekat i naravno zaostavština Hajnriha Bela biće aktivno promovisani u nizu javnih događaja i u štampanim i elektronskim medijima.