KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA DRUGA KONFERENCIJA, NOVI SAD 9. i 10. DECEMBAR
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17084
post-template-default,single,single-post,postid-17084,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA DRUGA KONFERENCIJA, NOVI SAD 9. i 10. DECEMBAR

KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA DRUGA KONFERENCIJA, NOVI SAD 9. i 10. DECEMBAR

Druga konferencija projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma” održaće se u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, 9. i 10. decembra od 18 sati. Prvi debatni dan nosi radni naslov SVI NAŠI RATOVI, Drugi svetski rat i ratovi 1990-ih dok će drugog dana konferencije eminentni istoričari iz zemalja bivše Jugoslavije debatovati na temu SVE NAŠE JUGOSLAVIJE, Stvaranje i razaranje prve i druge Jugoslavije.

 

Učestvuju: Vesna Teršelič, Srđan Milošević, Srđan Šušnica, Olga Manojlović Pintar, Nemanja Stjepanović, Bojan Balkovec, Petar Todorov, Adnan Prekić i Goran Hutinec kao i članovi radne grupe projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”: Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina i Husnija Kamberović.

 

Nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”. Ovaj dvoipogodišnji projekat započeo je velikom konferencijom u okviru festivala KROKODIL juna meseca ove godine na kojoj je prisustvovalo više stotina posetilaca a koja je okupila istoričare iz svih država Zapadnog Balkana.

 

Od juna do septembra meseca organizovani su rezidencijalni boravci za istoričare u okviru “KROKODILove kuće za pisce” u Beogradu. Dvonedeljni rezidencijalni boravak omogućio je da šestoro istoričara vrše istraživanje, pre svega imajući u vidu da su dokumenti jugoslovenske istorije pohranjeni u Arhivu Jugoslavije kao i u Arhivu Minstarstva spoljnih poslova Srbije, oba sa sedištem u Beogradu. Nakon rezidencijalnih boravaka istoričara, u septembru mesecu održane su tri letnje škole namenjene studentima iz regiona bivše Jugoslavije čiji je cilj bio da studente upozna s metodom multi-perspektivnog istorijskog narativa. Fokus studentskih radova tokom njihove saradnje s mentorima bile su neuralgične tačke istorije jugoslovenske države.

 

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. Beogradska konferencija okupiće vodeće eksperte među istoričarima iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi.

 

Ovaj projekat finansira Evropska Unija a biće implementiran u bliskoj saradnji s organizacijom forumZFD Srbija. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

 

Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske unije.