Predstavljanje knjige Nevidljivi u medijima u KROKODILovom centru
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17687
post-template-default,single,single-post,postid-17687,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje knjige Nevidljivi u medijima u KROKODILovom centru

Predstavljanje knjige Nevidljivi u medijima u KROKODILovom centru

U četvrtak 4. jula u 19 sati u KROKODILovom centru biće predstavljena knjiga Lost in Media (Nevidljivi u medijima) koju su uredila dvojica uglednih pisaca i novinara – Ismael Einaše i Tomas Rueše. U razgovoru o knjizi, koji će moderirati Einaše, učestvovaće novinarka Antonija Letinić iz Hrvatske i somalijsko-britanska spisateljica Nadifa Mohamed. Razgovor će biti na engleskom jeziku.

U ovoj knjizi, akademici, aktivisti i autori kroz eseje i intervjue osporavaju narativ o otuđenju razmatrajući kako bi se mogla izmeniti turobna, problematična i klišeizirana slika kojom se životi migranata najčešće prikazuju. Na taj način, knjiga “Nevidljivi u medijima” nastoji da preoblikuje granice javne sfere i osvetli stvarnost savremene Evrope. Zato što društvo može biti istinski demokratsko samo ako postoji javna sfera u koja prožima različite perspektive i kojoj svi imaju jednak pristup. Dugoročno gledano, evropska demokratija će funkcionisati samo ako bude podržana evropskom javnom sferom, a ne nizom fragmentiranih nacionalnih javnih sfera.

Publikacija “Nevidljivi u medijima” predstavlja kulminaciju istoimenog dvogodišnjeg projekta Evropske kulturne fondacije čiji je cilj bio da se nađe način da se u pitanje dovede medijski diskurs vezan za migracije. U okviru tog projekta Evropska kulturna fondacija sarađivala je s mladim migrantima, filmskim stvaraocima u osam evropskih zemalja ujedno dodatno razvijajući projekat Remapping Europe (Ponovno mapiranje Evrope) i njegod podprojekat Remixing Europe (Remiksovanje Evrope). U knjizi su, između ostalih, zastupljeni i Aleksandar Hemon i Eče Temelkuran.

Ismail Einaše (r. 1984) je novinar i pisac. Studirao je društvene nauke na Univerzitetu Kembridž i politiku na Univerzitetu u Londonu. Pisao je za Guardian, The Sunday Times, Frieze, The Nation, NPR i The NewYork Times, među mnogim drugim publikacijama. Einaše je u uredništvu Tate Etc, časopisa Muzeja Tate u Londonu. Radio je za BBC Radio Current Affairs i kao voditelj na radiju BBC. Izveštavao je iz više desetina zemalja širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka, pokrivajući sve, od migracija i izbegličkih pitanja do ljudskih prava i sukoba.


On je stipendista fondacije Alicia Patterson za 2019. godinu, stipendista Dart centra Ochberg na novinarskoj školi Kolumbija univerziteta i saradnik u Centru za proučavanje globalnog kretanja ljudi pri Univerzitetu u Kembridžu. Einaše živi i radi između Nairobija, Adis Abebe i Londona.

Antoniija Letinić (r. 1979) je studirala istoriju umetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Od 2000. godine sarađuje sa brojnim organizacijama koje se bave kulturnom i umetničkom produkcijom, kao i medijima u Hrvatskoj. Od 2004. do 2009. godine radila je kao PR, urednica publikacija i izvršni producent za Eurokaz – Međunarodni festival novog teatra.


Kao član Kurziva – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, bila je izdavač online publikacije Kulturpunkt.hr od 2009. do 2018. godine, a radila je na razvoju medija, projektnom menadžmentu i medijskim kulturnim politikama. Bila je glavna urednica portala Kulturpunkt.hr (2014-2018) i zadužena je za još dva programa organizacije. Uredila je nekoliko publikacija i doprinela časopisima specijalizovanim za kulturu i scenske umetnosti, medije i obrazovanje. Trenutno radi u Odseku za istraživanje i razvoj Fondacije Kultura Nova. Živi i radi u Zagrebu.

Nadifa Mohamed (r. 1981) studirala je istoriju i politiku na koledžu St. Hilda pri Oksfordskom univerzitetu. Njen prvi roman, Dugo putovanje kući, osvojio je nagradu Beti Trask, bio je razmatran za Orange Prize i ušao je u uži izbor za Guardian First Book Award i druga priznanja. Godine 2013. izabrana je za jednog od najboljih mladih britanskih romanopisaca Grante, a 2014. godine kao jedna od najboljih afričkih romanopisaca Afrike 39. Drugi roman, Izgubljeni raj, objavljen je 2013. i osvojio nagradu Somerset Mom i nagradu Albert Bernard Prix, a bio je uvršten u uži izbor za nagradu Dilan Tomas i nagradu Hurston/Wright Legacy. Njen rad preveden je na četrnaest jezika. Proglašena je za stipendistkinju Rokfeler fondacije za umetnost i književnost za 2018. godinu i stipendistkinja je Kraljevskog društva za književnost.

Događaj organizuju Evropska kulturna fondacija i Udruženje KROKODIL.