Zajednička čitaonica #6 ŽENE!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18004
post-template-default,single,single-post,postid-18004,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zajednička čitaonica #6 ŽENE!

Zajednička čitaonica #6 ŽENE!

Zajednička čitaonica #6

Žene

Učestvuju: Jasmina Tešanović, Katalin Ladik, Katie Woznicki

Razgovor vodi: Ana Pejović

Urednici projekta: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević

Četvrtak, 26. septembar od 19h

KROKODILov Centar za savremenu književnost

Karađorđeva 43 (ulaz iz bašte)

Ulaz slobodan.

Šesti događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održaće se u četvrtak 26. septembra sa početkom u 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz: Male stepenice 1a). Na osnovu teksta Žarane Papić „Bivša muškost i ženskost bivših građana bivše Jugoslavije” Ana Pejović razgovaraće sa Jasminom Tešanović i Katalin Ladik o „ženskom pitanju” u regionu bivše Jugoslavije nekada i sada. U okviru događaja učesnice će nakon razgovora izvesti dva performansa.

Ovaj događaj je šesti po redu u seriji aktivnosti objedinjenih nazivom “Zajednička čitaonica” koja predstavlja direktan nastavak projekta “Jezici i nacionalizmi” te njegovo pomeranje s polja lingvistike na polje književnosti.

Inspirisana projektom “Jezici i nacionalizmi” i posledičnom Deklaracijom o zajedničkom jeziku, Zajednička čitaonica želi pokazati svu raznolikost i bogatstvo četiri ravnopravne, standardne varijante našeg policentričnog jezika. Na njemu je nastala, pa i dalje nastaje, jedna velika evropska književnost unutar koje se knjige i njihovi pisci slobodno kreću bez pasoša i putovnica, bez provere porekla i nametanja ekskluzivnog vlasništva. Iako mu nedostaje jedan naziv, kako je obično slučaj s jezicima, ova neobičnost samo predstavlja poziv i dodatni izazov da se taj jezik neprestano otkriva u svim njegovim standardnim i dijalektalnim oblicima, književnosti, filozofiji, muzici i popularnoj kulturi, regionalnim prožimanjima, internacionalnim uticajima te istorijskom razvoju.” Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, urednici projekta Zajednička čitaonica.

Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija / etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost  ili čak običnu logiku.

Cilj projekta Zajednička čitaonica jeste i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca I njihovih djela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.

Projekat organizuje Udruženje KROKODIL (www.krokodil.rs).

Podrška programu Rosa Luxemburg Stiftung  regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu.