PRVO VEČE XII FESTIVALA KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19080
post-template-default,single,single-post,postid-19080,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PRVO VEČE XII FESTIVALA KROKODIL

PRVO VEČE XII FESTIVALA KROKODIL

Festival KROKODIL održan je dvanaesti put po redu, ove godine pod sloganom Remake/Remodel i okupio je književnice iz regiona. Festival je otvoren 28. avgusta u 20h, i trajaće do 30. avgusta. Program vodi Zoe Gudović, umetnica i dugogodišnja aktivistkinja za ženska i LGBT prava.

U skladu sa epidemiološkom situaciom, broj posetilaca ove godine je nažalost ograničen. Zbog ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom, program ovogodišnjeg festivala je bespalatan. Umesto kupovine karata posetioci su pozvani da daju simboličnu donaciju putem žiro računa ili doniraju na licu mesta.

Razgovore sa ovogodišnjim gošćama vodila je energična Zoe i grupa Pobunjenih čitateljki, mladih književnih kritičarki koje se primarno bave književnošću na prostoru bivše Jugoslavije, ali i savremenim globalnim tendencijama u književnosti i književnoj kritici na portalu bookvica.net.

Svaka od autorki je dobila kratku najavu, odgovorila na nekoliko pitanja i okupljenima pružila zadovoljstvo slušanja odlomaka iz aktuelnih dela. Prva je na binu izašla Radmila Petrović, koja svojim nežnim glasom, ali moćnom poezijom ruši stereotipe o polovima. Maša Kolanović se uključila online iz svoje kuhinje u Zagrebu

               – Upravo iz kuhinje kreće feministička revolucija. – našalila se Zoe.

Nakon toga slušali smo odlomak iz najnovijeg romana Ane Vučković Yugoslav, koji je posvetila svom ocu.

Sa Lejlom Kalamujić intervju je vodila na udobnoj narandžastoj sofi jedna od Pobunjenih čitateljki – Nađa Bobičić. Potom su Lejla i Vladimir Arsenić, urednik Partizanske knjige, predstavili roman April u Berlinu Daše Drndić, uz osvrt na Dašin lik i zaostavštinu.

Sledeća se iz Ljubljane javila Suzana Tratnik. Uz dozu humora, ona je objasnila da je svoju prvu knjigu objavila kada je već bila lezbejska aktivistkinja – tako da nije morala da brine o prijemu kod ljudi, karijera književnice joj je bila uništena od samog početka.

Mnogi su bili radoznali da saznaju šta sledeće namerava mlada nada regionalne književnosti, Lana Bastašić, koja je svojim romanom Uhvati zeca napravila bum i našla se u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2019. godine. Lana nije razočarala svoje obožavatelje, jer je u intervjuu koji je vodila Pobunjena čitateljka Slavka Vlalukin otkrila da će u dolazećoj zbirci kratkih priča svaka priča diktirati jezik i stil pisanja. Pročitala je još neobjavljenu kratku priču Hljeb.

Adelina Tršani, albanska pesnikinja i aktivistkinja iz Kosova, izvela je na engleskom i albanskom jeziku svoje pesme koje pripadaju vrsti slem poezije. Olja Savičević Ivančević javila se iz dvorca u šumi u Gorskom Kotaru gde drži pesničku radionicu. Ona i polaznice škole, kako kaže, pišu poeziju svakog dana do iznemoglosti.

Prvo veče zatvorila je Milica Vučković, pesnikinja, slikarka i tattoo majstorica iz Beograda. Čitala je odlomke iz svog romana prvenca Boldvin i nekoliko pesama.

–  Najveći deo [koleginica po peru] sam čitao, a lepo je čuti i one koje nisi imao prilike da čitaš i dobiti potrebu da ih pročitaš. Što bi rekla jedna večerašnja učesnica – izvinjavam se za ono što nisam pročitao – nadoknadiću. Upravo to je i moj utisak. Sve ono što sam čitao dobija jednu drugu dimenziju u ovoj živoj interakciji. Iskreno, meni je uvek bilo zanimljivo čuti kako čitaju sami autori, iako će se mnogi izvući i reći: “Ne umem da čitam svoje delo”, naprotiv, meni je jako zanimljivo čuti kako delo zvuči glasom autora ili autorki, rekao je Marko Šelić – Marčelo poznati muzičar, pisac, dugogodišnji posetilac i učesnik na pretprošlom festivalu KROKODIL.

Ove godine, kao i prethodnih, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Prikupljaju se sredstva za, kao što slogan festivala sugeriše, obnovu Bejruta nakon eksplozije koja se desila 4. avgusta. Moguće je izvršiti donaciju preko sajta donacije.rs do kraja septembra.

Journalists for a day, Jelena Radosavljević i Stefan Milošević, Beograd, avgust 2020.

foto: Alex Dmitrović