Umetnici govore! S01E02: Milica Tomić
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20233
post-template-default,single,single-post,postid-20233,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Umetnici govore! S01E02: Milica Tomić

Sreda, 16. Maj u 18 časova

KROKODILov Centar 

Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

Live stream događaja biće emitovan na sledećem linku: https://youtu.be/-Vp24H7f9kU

Nošenje maski u prostoru je obavezno, broj mesta je ograničen, a rezervacije se vrše preko email adrese office@krokodil.rs

U sredu, 16. maja u 18 časova, Udruženje KROKODIL i Srpske lepe umetnosti nastavljaju sa drugim u nizu serije razgovora pod nazivom Umetnici govore! Pridružite se istoričaru umetnosti Branislavu Dimitrijeviću i njegovoj gošći, umetnici Milici Tomić, koja poslednjih godina živi u Gracu (Austrija) gde vodi Institut za savremenu umetnost (IZK) pri Arhitektonskom fakultetu.

Savremeni (vizuelni) umetnici retko su učesnici javnih razgovora, a njihov je rad daleko manje poznat u javnom prostoru. Namera ove serije je da otvori govornu perspektivu savremene umetnosti i pokaže da je umetnost pre svega forma mišljenja koja se opire rutiniziranoj, administrativnoj i kultur-industrijskoj logici savremene kulture. Serijal Umetnici govore! Ima nameru da podstakne prostor za istraživanja, saznanja i kritičnost, ali i za užitak “osuđenosti na umetnost”. 

Kao drugu gošću u ovoj seriji najavljujemo Milicu Tomić s kojom će autor serijala Branislav Dimitrijević razgovarati o umetnosti devedesetih, o tome kada su devedesete počele i da li su se završile, o postupcima i praksama njenih umetničkih istraživanja i istraga, o kolektivnom radu i narodnooslobodilačkoj borbi, o vešanju na Terazijama i masakru u Dasht-i-Leili, o turbo-folku i vlasništvu nad zemljom u Štajerskoj, i mnogim drugim temama koje je Milica Tomić istraživala i aktivirala u svom radu.

Moto ovih razgovara preuzimamo od urugvajskog umetnika i teoretičara Luisa Camnitzera: “Umetničko mišljenje je meta-disciplina koja pomaže da proširimo ograničenja drugih oblika mišljenja. Umetničko mišljenje omogućava poigravanje sa taksonomijama, otvara ilegalne ili subverzivne veze, stvara alternativne sisteme, odbacuje ustoličene poretke i razvija kritičku misao i kritičko osećanje svega.”

Pridružite nam se u sredu, 16. juna u 18 časova u KROKODILovom Centru, na drugom izdanju novog programa Branislava Dimitrijevića – Umetnici govore!

Nošenje maski u prostoru je obavezno, broj mesta je ograničen, a rezervacije se vrše preko email adrese office@krokodil.rs