PROGRAM DRUGE I TREĆE VEČERI FESTIVALA KROKODIL PREMešta se u CZKD
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20539
post-template-default,single,single-post,postid-20539,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PROGRAM DRUGE I TREĆE VEČERI FESTIVALA KROKODIL PREMešta se u CZKD

PROGRAM DRUGE I TREĆE VEČERI FESTIVALA KROKODIL PREMešta se u CZKD

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova program druge i treće večeri festivala KROKODIL premešta se u Centar za kulturnu dekontaminaciju na adresi Birčaninova 21, Beograd. Ulaz na sve programe festivala je slobodan i besplatan. Molimo vasa da u zatvorenim prostorima nosite masku. Podsećamo vas da program možete pratiti i online putem internet platforme entrio.si. Sa kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra.  

Druge večeri festivala, u petak, 27. avgusta od 20 sati u CZKDu publici festivala predstaviće se Igor ŠtiksOgnjenka LakićevićAna MilošDamir Karakaš i Elvedin Nezirović. Putem online uključenja u programu će učestvovati i Aleksandar Hemon direktno iz Prinstona, SAD. Poseban segment ove večeri biće posvećen sećanju na tragično preminulog i izuzetno voljenog pisca Bekima Sejranovića. Izvode iz Sejranovićevog dela čitaće glumac Leon Lučev dok će u razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem o Bekimu, njegovom liku i delu, govoriti izdavač Ivan Bevc i prozna autorka i pesnikinja Milica Vučković

Treće večeri festivala, u subotu 28. avgusta od 20 sati u CZKDu predstaviće vam se Dragan MarkovinaIvana BodrožićKatarina MitrovićKristian NovakSemezdin Mehmedinović i Saša Stanišić koji će učestvovati putem online uključenja iz Hamburga u Nemačkoj. Ove večeri, u kratkom razgovoru, istoričari Tvrtko JakovinaDubravka StojanovićRuža Fotiadis kao i pisac Semezdin Mehmedinović najaviće konferenciju Histoire pour la liberté  koja u nedelju zatvara ovogodišnji festival KROKODIL.

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 28. avgusta od 11 sati i nedelju 29. avgusta od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

U subotu 28. avgusta od 11 sati Debatni program biće otvoren predstavljanjem projektaObjedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezikeizdavačke kuće IPC Media. Pisci Marćin Viha i Darko Tuševljaković, čija se dela prevode u okviru ovog projekta, kao i publicista, prevodilac i pisac Migel Roan, dotaćiće se dijahronog sagledavanja raznolikosti evropskih jezika i žanrovske razuđenosti evropskih književnih tradicija, kao i doprinosa srpske i regionalne književne scene polifoniji i polimorfiji evropskih literarnih glasova. Razgovor će moderirati Aleksandar Božić iz izdavačke kuće IPC Media.

Nakon ovog programa, sledi debata Borders vs Frontiers u kojoj će pored poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe učestvovati i bosanskohercegovački pisac Elvedin Nezirović i kosovski novinar i kulturni radnik Arif Muharemi, a razgovor će moderirati novinarka Ljubica Gojgić.

U nedelju 29. avgusta od 12 sati održaće se regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana i Evropske unije u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija. Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima i kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.

Četvrto i završno veče trinaestog festivala KROKODIL održaće se u nedelju 29. avgusta od 18 sati Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom ove večeri predstaviće se poslednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom Mladost, kao i integralno izdanje koje obuhvata svih devet knjiga ove edicije koje će do tada biti objavljene. U razgovoru će učestvovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora koji su svojim esejima doprineli ovom projektu. Od 19 sati ovogodišnji festival KROKODIL zatvoriće konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja. U razgovoru će učestvovati: Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin. Razgovor će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina. 

Svi programi u CZKD-u kao i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za publiku. Prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala.

Visoki kvalitet produkcije online programa omogućen je i ove godine svima koji će program pratiti širom sveta. Online praćenje večernjeg programa biće omogućeno putem internet platforme entrio.si uz kupovinu karte putem sajta krokodil.rs. Sa kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra.  

Do 20. avgusta cena karte za online program prve večeri festivala iznosi 8 Eur (online program ove večeri biće na engleskom jeziku bez omogućenog prevoda) dok cena karte druge i treće večeri iznosi 6,5 Eur. Od 20. avgusta cena karte za online program iznosiće 10 Eur za prvo veče i 8,5 Eur za druge dve večeri. Cena kompleta karata za online program sve tri festivalske večeri do 20. avgusta iznosi 18 Eur, a nakon toga 24 Eur

Online prenos debatnog programa u subotu i nedelju, 28. i 29. avgusta moći ćete besplatno da pratite putem YouTube kanala Krokodil Engaging Words. 

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Evropska komisija, USAID, Balkan Trust for Democracy, Terre Solidaire, Nacionalna platforma Srbija stvara i Muzej Jugoslavije. 

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano jedanaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće preko tri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.