Translation in Motion: otvoren poziv za rezidenciju za književne prevodioce u Beogradu za 2022. godinu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21344
post-template-default,single,single-post,postid-21344,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Translation in Motion: otvoren poziv za rezidenciju za književne prevodioce u Beogradu za 2022. godinu

Translation in Motion: otvoren poziv za rezidenciju za književne prevodioce u Beogradu za 2022. godinu

Udruženje KROKODIL drugu godinu zaredom poziva književne prevodioce koji prevode sa bilo koje varijante zajedničkog jezika (BCHS) na neki od jezika država Evropske Unije da se prijave za jednomesečni rezidencijalni boravak u Beogradu u okviru projekta Translation in Motion. 

Rok za prijave je 30. mart 2022. godine.

Rezidencijalni boravci prevodiocima pružaju priliku za fokusiran kreativni rad na književnom prevodu, u okruženju gde se govori jezik sa kog prevode. Osim toga, oni olakšavaju i istraživanje neophodno za rad na prevodu i omogućavaju umrežavanje sa lokalnim književnim organizacijama i izdavačima, kao i predstavljanje prevodioca i njegovog ili njenog rada lokalnoj publici.

Ko može da se prijavi?

Književni prevodioci koji prevode sa bilo koje varijante zajedničkog jezika (BCHS) na neki od jezika zemalja Evropske Unije i državljani su Evropske Unije.

Opšti uslovi

Tokom rezidencijalnog boravka od prevodilaca se očekuje da intenzivno rade na projektu književnog prevoda sa kojim su se prijavili na program, da učestvuju u događajima i aktivnostima koje organizuje Udruženje KROKODIL i da sarađuju sa drugim kolegama i učesnicima ovog rezidencijalnog programa.

Učesnicima rezidencijalnog programa je obezbeđen smeštaj i pokriveni putni troškovi u iznosu do 300EUR, a dobijaju i stipendiju u bruto iznosu od 1000EUR.

Proces prijave i selekcije kandidata

Prijave za rezidencijalne boravke koji će biti realizovani u oktobru i novembru 2022. godine, neophodno je poslati najkasnije do 30. marta 2022. godine.

Prilikom prijave kandidati treba da pošalju motivaciono pismo u kom navode zašto su zainteresovani za rezidencijalni boravak, opis prevodilačkog projekta na kojem bi radili i CV na email adresu prijave@krokodil.rs. 

Učesnike rezidencijalnog programa odabraćei članovi upravnog odbora konzorcijuma Translation in Motion, a rezultati će biti objavljeni do 15. aprila 2022. godine.

Zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19 datumi svih rezidencijalnih boravaka su okvirni i zavise od protivepidemioloških mera i potencijalnih zabrana međunarodnih putovanja, kao i lokalnih zabrana kretanja. Organizator rezidencijalnih boravaka obezbediće neophodne mere zaštite protiv COVID-19 u skladu sa preporukama lokalne vlade.

O projektu Translation in Motion

Projekat Translation in Motion za cilj ima povećanje i bogaćenje produkcije prevoda savremene evropske književnosti, a naročito između jezika zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske Unije.

Prepoznajući važnost uticaja i motivacije književnih prevodilaca u ulozi ambasadora kulturnog dijaloga, ovaj program im omogućuje međunarodnu mobilnost i profesionalni razvoj.

Projekat Translation in Motion podržala je Evropska Unija putem programa Kreativna Evropa za Zapadni Balkan.