XIV FESTIVAL KROKODIL: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21616
post-template-default,single,single-post,postid-21616,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

XIV FESTIVAL KROKODIL: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA

XIV FESTIVAL KROKODIL: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA

XIV FESTIVAL KROKODIL: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA

17-19/06/2022, BEOGRAD 23-24/06/2022, NOVI SAD (DETALJNE INFORMACIJE ZA DEBATNI PROGRAM U OKVIRU MANIFESTACIJE EVROPSKA PRESTONICA KULTURE NOVI SAD 2022 ĆE NAKNADNO I ODVOJENO BITI OBJAVLJENE)

VEČERNJI PROGRAM

LOKACIJA 1: Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

KADA:

Petak 17. jun od 20 časova

UČESTVUJU: Aleksandar Šurbatović, Arijana Harviks, In memoriam – Mira Furlan (Ivan Bevc i Mirjana Karanović), mini koncert – Marčelo, Margaret Atvud (online), Dušan Petričić, Asja Bakić. Razgovore vode: Mima Simić, Rumena Bužarovska, Daško Milinović, Jasmina Ahmetagić i Silvija Monros. Konsekutivni prevod sa španskog: Ilija Stevanovski. KROKODIL radio i continuity: Mjehur.

Subota 18. jun od 20 časova

UČESTVUJU: Boris Dežulović, Jasminka Petrović i Radivoj (Raša) Andrić, Ilija Đurović, mini kocert – Ana Ćurčin, Predrag Koraksić – CORAX, Tena Štivičić (scensko čitanje: Vladica Milosavljević i Hana Selimović) i Ana Marija Grbić. Razgovore vode: Mima Simić, Daško Milinović, Jasmina Topić i Dejan Matić. KROKODIL radio i continuity: Mjehur.

ULAZ: Uz kupljenu kartu (Od ponedeljka 23. maja www.ddtickets.rs i KROKODILov Centar, Karađorđeva 43)
LIVE PRENOS: Bez online prenosa

LOKACIJA 2: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

KADA:

Nedelja 19. jun od 19 časova

UČESTVUJU: CELA  (Connecting Emerging Literary Artists) – Arijana Bonaci (Italija), Andraž Rožman (Slovenija), Lisa Veda (Holandija) i prevoditeljice Ana Popović, Jelena Dedeić i Bojana Budimir. Program vodi Mima Simić. POETS SOUNDS – glasovni trio SPRECHBOHRER(Nemačka), Tone Avenstrup (Norveška), Katalin Ladik (Mađarska) i Mia Toivio (Finska). Program vodi Florijan Nojner.

ULAZ: Besplatan
LIVE PRENOS: Bez online prenosa

DEBATNI PROGRAM

LOKACIJA 1: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

KADA:

Subota 18. jun od 11 časova

UČESTVUJU: NOVINARI PROTIV RASIZMA – Iva Parađanin (BURO), Mima SImić, Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Pero Jovović (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL).

Subota 18. jun od 12 časova

UČESTVUJU: GODINA MAGIJSKOG MIŠLJENJA u partnerstvu sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku – Igor Bandović (BCBP), Darina Ševčenko (Kyiv Independent) Marko Babić (Univerzitet u Varšavi), Milivoj Bešlin (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Andrij Ljubka (pisac i prevodilac), Ivana Dragičević (spoljno-politička novinarka). Razgovor moderiraju Milena Berić (KROKODIL) i Srđan Hercigonja (BCBP).

LOKACIJA 2: KROKODILov Centar, Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica

KADA:

Nedelja 19. jun od 11 časova

UČESTVUJU: TRANSLATION CAFE – CELA (Connecting Emerging Literary Artists)  Arijana Bonaci (Italija), Andraž Rožman (Slovenija), Lisa Veda (Holandija) i prevoditeljice Ana Popović, Jelena Dedeić i Bojana Budimir + lokalni i regionalni prevodioci/prevoditeljke i autori/ke.

Ponedeljak 20. jun od 11 časova

UČESTVUJU: DORUČAK SA IZDAVAČIMA – CELA (Connecting Emerging Literary Artists)  Arijana Bonaci (Italija), Andraž Rožman (Slovenija), Lisa Veda (Holandija) i prevoditeljice Ana Popović, Jelena Dedeić i Bojana Budimir + lokalni i regionalni prevodioci/prevoditeljke i autori/ke.  

ULAZ: Besplatan
LIVE PRENOS: Bez online prenosa

LOKACIJA 3: Kreativni distrikt (bivša Kineska četvrt), Novi Sad

KADA:

Četvrtak 23. jun od 20 časova

UČESTVUJU: Boris Dežulović, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Aida Čorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan

Petak 24. jun od 20 časova

UČESTVUJU: Ivan Krastev, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Ljubica Gojgić, Njuz.net vs. Marka Žvaka (Marko Dražić/Viktor Marković vs. Dušan Čavić/Dušan Šaponja)

ULAZ: Besplatan
LIVE PRENOS: Online prenos putem YT kanala @krokodilengagingwords

DEČIJI I OMLADINSKI PROGRAM: BIBLIOBUS – SKITAM. ČITAM, CRTAM I PITAM (u partnerstvu s Regionalnom mrežom za kulturnu raznolikost READ)

LOKACIJA 1: Park ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

KADA:

Petak 17. jun i subota 18. jun od 11 časova

UČESTVUJU: Mjehur – Srđa Anđelić, Aleksandra Jovanović, Nikoleta Novak, Srđan Tešin, Rudina Čupi, Fatih Erdogan, Biljana Crvenkovska i Erina Rahmani. Koordinira: Jasminka Petrović.

ULAZ: Besplatan

UVODNA REČ

Godina magijskog mišljenja (eng. The Year of Magical Thinking) naslov je koji dugujemo nedavno preminuloj američkoj autorki i esejistkinji Džoan Didion čiji su uvidi u putanje kojima se ljudska vrsta kreće kroz XX i XXI vek kao i upečatljivi prikazi društvenih nemira i psihološke fragmentacije uveliko obeležili način na koji doživljavamo savremenost. Preuzet iz njene istoimene autobiografske knjige koja se bavi suočavanjem s iznenadnom smrću supruga i terminalnom bolešću jedine kćerke, ovaj naslov, naravno, predstavlja direktan omaž nenadmašnoj spisateljici. Međutim, takođe nam skreće pažnju na kolektivnu, globalnu, izuzetno složenu traumu kojoj je stanovništvo planete zemlje danas izloženo. U direktnom čeonom sudaru s izvesnošću ekološke apokalipse, s novim, misterioznim pandemijama, agresivnim, krvožednim diktatorima s prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnom da uništi čitavo čovečanstvo ali i izuzetnom glupošću i slepilom ljudske vrste koja se, zahvaljujući razvoju komunikacionih tehnologija pred nama pokazala u svoj svojoj raskoši dok, rečima Artura Keslera, “mesečarimo ka Armagedonu”, mi, čini se, nismo sposobni da u potpunosti pojmimo kuda smo to doveli civilizaciju. I, zauzvrat, dokle nas je civilizacija dovela.

Ako se fokus dodatno približi kako bismo pažljivije osmotrili naš mali kraj planete, već poslovično deprimirajuć jugoistok Evrope ili zapadni Balkan, kako vam drago, stvar postaje još unekoliko mračnija. Suočeni s poražavajućom vladavinom stabilokrata i identitetlija iza kojih se nad nama nadnosi ogroman plimni talas retrogradne desnice i autohtonog ur-fašizma koji doslovno izvire iz tla svuda oko nas, mi se suočavamo s fatalističkim pomislima da su neke pojave ovde kod nas tako duboko utemeljene da je njihova korenita promena stvar istrajnog višedecenijskog a verovatno i viševekovnog rada s krajnje neizvesnim ishodom. Koji, da stvar bude samo još crnja, nije pošteno ni započet a kad će – ne znamo. Sve češće stoga pomišljamo kako bi najlakše a možda i najpametnije bilo dići ruke od svega ili jednostavno podići pogled prema nebu i nadati se najboljem. Misliti magijski, dakle. 

Naš odgovor na sve to je upravo novo izdanje međunarodnog i regionalnog festivala KROKODIL koje je pred nama.“

Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom Godina magijskog mišljenja održaće se u Beogradu tokom tri junska dana i večeri (od 17. do 19. juna) na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a zatim i u Novom Sadu  (23. i 24. juna 2022) pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.

VEČERNJI PROGRAM

Ispred Muzeja Jugoslavije u petak 17. juna i u subotu 18. juna od 20 sati u okviru prve dve festivalske večeri biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih spisateljica i  pisaca ali i muzičarki/muzičara, glumica/glumaca i drugih.  S ponosom najavljujemo učešće od jedne od najvećih živih svetskih autorki Margaret Atvud, koja će nam se pridružiti online na polučasovnom razgovoru sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić ali i čitanjem online iz svog doma u Kanadi. Najavljujemo s ponosom i uživo učešće argentinskog književnog čuda Arijane Harviks, čiji je ubojiti roman Crkni ljubavi u mahu osvojio naše čitateljke i čitaoce.

Dinamični sofa intervjui ove godine rezervisani su za dvojicu legendarnih karikaturista i nemilosrdnih komentatora lokalne društveno-političke stvarnosti, Coraxa i Dušana Petričića. Neizostavno je i gostovanje regionalnih zvezda među kojima su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, popularna dramska spisateljica Tena Štivičić, sjajna književna kometa iz BiH poznata kao Asja Bakić ali i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović

Uz In memoriam segment posvećen jednoj i jedinoj Miri Furlan i specifičnim ulogama koje smo dodelili našim nenadmašnim glumicama Mirjani Karanović, Vladici Milosavljević i Hani Selimović program će upotpuniti i razgovor s voljenom Jasminkom Petrović i jednako voljenim Rašom Andrićem o knjizi/filmu Leto kada sam naučila da letim i uspehu koji je ovaj kreativni dvojac požnjeo u zemlji, regionu i onom pravom inostranstvu. Pravu poslasticu večernjeg programa čini će muzički nastupi Marčela i Ane Ćurčin ali i predstavljanja istaknutih knjiga koje su prošle godine objavili Ana Marija Grbić i Aleksandar Šurbatović.

Festival kao i obično vodi jedinstvena Mima Simić, ovog puta uz podršku Daška Milinovića iz čuvenog radijskog dvojca Daško i Mlađa zaduženog za sofa intervjue i čitave serije voditelja kao što su Jasmina Ahmetagić, Silvija Monros, Jasmina Topić i Dejan Matić koji će kroz kratke onstage razgovore predstaviti pojedinačne autore i autorke koji čine fenomenalan lajnap ovogodišnjeg Festivala KROKODIL.

Program treće festivalske večeri održaće se u nedelju 19. juna s početkom u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju i posvećen je inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad neotkrivene veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u ovkiru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina.

Jedna od namera projekta CELA jeste da se prevoditeljice i prevodioci postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravni literarni stvaraoci. Ova namera podstakla je novo promišljanje književnog nastupa u slučajevima kada se on odvija van konteksta jezika na kom određena autorka ili autor pišu. Dođite da vidite kako kreativna komunikacija između onih koji pišu i onih koji njihova dela prevode može da rezultira uzbudljivim scenskim rešenjima kroz nastupe budućih evropskih književnih zvezda – Arijane Bonaci iz Italije, Andraža Rožmana iz Slovenije i Lise Vede iz Holandije – te prevoditeljica Ane Popović, Jelene Dedeić i Bojane Budimir. Program vodi Mima Simić. Nakon ove programske celine uslediće jedinstven eksperiment pod nazivom POETS SOUNDS. Ova umetnička saradnja kompozitora, performera i pesnikinja i pesnika istražuje granicu na kojoj se književni jezik sreće s oblašću Nove muzike – estetsku regiju koja do sad jedva da je ispitivana. Kroz kreativni međuodnos glasovnog trija SPRECHBOHRER iz Kelna tešestoro istaknutih evropskih pesnika: Tone Avenstrup iz Norveške, katalonca Eduarda Eskofeta, naše Katalin Ladik, Mortena Sendergarda iz Danske, Mije Tiovio iz Finske i Elizabet Vandeler-Dek iz Švajcarske predstavićemo nove proboje u oblastima instrumentalnih mogućnosti glasa, tonalnog spektra govora kao i pitanja notacije. Ovi  transgresivni muzičko-poetski komadi koji su svoju premijeru doživeli u Berlinu, nakon Beograda biće predstavljeni i u mnogim drugim evropskim gradovima u okviru jedinstvene avangardne turneje. Program vodi Florijan Nojner.

DEBATNI PROGRAM

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

U subotu 18. juna od 12 sati u CZKDu održaće se centralna panel diskusija beogradskog izdanja debatnog programa festivala koja nosi naslov samog festivala Godina magijskog mišljenja. U saradnji s Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku imaćemo priliku da čujemo neke od najeminentinijih glasova javnog prostora u Srbiji, regiona i Evrope te da artikulišemo teme poput pandemije i njenih posledica, preko agresije prema Ukrajini i njenom stanovništvu pa do porasta populizma, desnice, zveckanja oružja, ekonomske krize, krize svesti i mišljenja. 
U okviru tri panel diskusije pod naslovima O poverenju, Odučavanje istorije i Budućnost mira govoriće o globalnoj potrebi za novim formatima politika, promišljanja i delanja na svim meridijanima sa osvrtom na jugoistok Evrope ili zapadni Balkan Igor Bandović iz BCBP-a; Darina Ševčenko, izvršna direktorka portala Kyiv Independent; Marko Babić, profesor s Univerziteta u Varšavi; Milivoj Bešlin, istoričar; Andrij Ljubka, pisac i prevodilac i Ivana Dragičević, spoljno-politička novinarka. Razgovor moderiraju Milena Berić i Srđan Hercigonja.

Istog dana od 11 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorićemo KROKODILov debatni program razgovorom o različitosti u medijima sa fokusom kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima. U razgovoru pod naslovom Novinari protiv rasizma će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Mima Simić, Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Pero Jovović (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL) koji će uoči festivala KROKODIL zajedno sa svojim kolegama iz redakcija voditi novinarsku školu čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima. Oni će ujedno i mentorisati ovogodišnju generaciju 15 izabranih KROKODILovih novinara na dan koji će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Beogradsko izdanje festivala KROKODIL zatvorićemo događajima posvećenim izdavačima i književnim prevodiocima, autorima i široj stručnoj javnosti. U nedelju 19. juna od 11 sati u KROKODILovom Centru prevodioci sa različitih evropskih jezika i njihovi autori imaće priliku da razgovoraju o različitima izazovima sa kojima se suočavaju pri prevođenja dela mladih evropskih pisaca koji stvaraju na “malim” evropskim jezicima, razmene iskustva ali i da se upoznaju sa lokalnim izdavačima na tradicionalnom KROKODILovom doručku sa izdavačima u ponedeljak 20. juna od 11 sati takođe u KROKODILovom Centru. Translation Café odvija se u okviru evropskog projekta saradnje CELA (Connecting Emerging Literary Artists) kojim rukovode organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, a čija je jedna od glavnih namera da prevoditeljice i prevodioce postave u ravan s književnicama i književnicima kao jednakopravne literarne stvaraoce.

Novosadsko izdanje debatnog programa XIV festivala KROKODIL održaće se i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom Na margini u sklopu programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.  U novoj, za ovu priliku rekonstruisanoj i uređenoj Kineskoj četvrti, koja sada nosi naziv Kreativni distrikt, KROKODIL će predstaviti svoja tri popularna diskusiona formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju.

Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su samo neka od imena učesnika koji će se u okviru šest festivalskih događaja u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19. Program će okupiti neke od najeminentnijih evropskih pisaca, intelektualaca i stručnjaka iz različitih oblasti – umetnike, kulturne radnike, profesionalce i teoretičare, sociologe, istoričare, filozofe i aktiviste među kojima su i neizostavni Njuz.net i Marka Žvaka tandemi.

DEČIJI I OMLADINSKI PROGRAM

U petak 17. juna i subotu 18. juna s početkom od 11 časova održaće se dinamične i razigrane aktivnosti za decu i mlade. Pred najmlađom KROKODILovom publikom, uz vođenje i koordinaciju naše istaknute spisateljice za decu i mlade Jasminke Petrović, predstaviće se značajni autori i autorke savremene književnosti za decu među kojima su: Rudina Čupi (Albanija), Fatih Erdogan (Turska), Biljana Crvenkovska (Severna Makedonija) i Erina Rahmani (Kosovo). Pored gostiju iz regiona kroz seriju inovativnih, multimedijskih radionica predstaviće se i nekoliko vrhunskih domaći autora za decu: Aleksandra Jovanović, Mjehur, Nikoleta Novak i Srđan Tešin. Program će biti obogaćen Mobilnom / Pokretnom bibliotekom, koja će biti smeštena u prostoru parka Muzeja Jugoslavije ispred koje će se književni program i realizovati. Prostor oko Mobilne biblioteke biće takođe mesto na kome će se održavati različiti kreativni programi: radionice ilustracije i crtanja, javna čitanja, radionice kreativnog pisanja, dok će bogat sadržaj biblioteke biti dostupan publici i nakon festivala. Dečiji I omladinski program festivala realizuje se u okviru projekta READ (Regionalna mreža za kulturnu raznolikost).  

Cilj ovog projekta koji okuplja organizacije iz pet zemalja (Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, Turska i Srbija) jeste osnaživanje i negovanje dobrosusedskih odnosa, pomirenja i interkulturnog dijaloga kroz različite aktivnosti: realizacije rezidencijalnih boravaka pisaca i književnih prevodilaca, podršku višejezičnim i interkulturnim  projektima organizacija civilnog društva iz zemalja regiona, predstavljanje sadržaja i programa Mobilne / Pokretne biblioteke i gostovanja književnika i spisateljica iz regiona na književnim festivalima.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE O PRODAJI KARATA      

  • Ulaznice je neophodno obezbediti samo za prve dve večeri Festivala KROKODIL, u petak i subotu 17. i 18. juna.
  • Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 23. maja u 12 časova putem prodajne mreže i online www.ddtickets.rs kao i u KROKODILovom centru, Karađorđeva 43.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 750 din, Cena dvodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 1400 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 16. juna: 850 din. Cena dvodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 16. juna: 1600 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi  na licu mesta 17. i 18. juna: 950 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska Unija kroz podršku projektu READ i programa Novinar na dan – Novinari protiv rasizma koji je realizuje o okviru projekta Diversity Network 2.0, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte CELA i B (P) art i Muzej Jugoslavije. Medijski partneri: Danas, Nova I LiceUlice.  

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.