OTVARANJE DEBATNOG PROGRAMA FESTIVALA KROKODIL 2022/JOURNALISTS AGAINST RASISM
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21807
post-template-default,single,single-post,postid-21807,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OTVARANJE DEBATNOG PROGRAMA FESTIVALA KROKODIL 2022/JOURNALISTS AGAINST RASISM

OTVARANJE DEBATNOG PROGRAMA FESTIVALA KROKODIL 2022/JOURNALISTS AGAINST RASISM

DEBATNI PROGRAM

LOKACIJA 1: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

KADA: Subota 18. jun od 11 časova

ULAZ SLOBODAN. Radni jezik: Zajednički.

UČESTVUJU: NOVINARI PROTIV RASIZMA – Iva Parađanin (BURO), Mima SImić, Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Pero Jovović (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL).

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture i medija.

U subotu 18. juna od 11 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorićemo KROKODILov debatni program razgovorom o različitosti u medijima sa fokusom kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima. U razgovoru pod naslovom Novinari protiv rasizma će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Mima Simić, Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Pero Jovović (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL) koji su uoči festivala KROKODIL zajedno sa svojim kolegama iz redakcija vodili novinarsku školu čiji će fokus bio na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima. Oni ujedno i mentorišu ovogodišnju generaciju 15 izabranih KROKODILovih novinara na dan koji su dobili šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Novinar na dan – Novinari protiv rasizma predstavlja specijalno izdanje programa koje će biti realizovano u okviru festivala KROKODIL 2022. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan proći će kroz jednonedeljni trening čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima.

Cilj ovogodišnjeg četvoromesečnog programa jeste uključivanje budućih mladih novinara u pitanja društvenih, političkih i kulturnih izazova na području Zapadnog Balkana te ohrabrivanje u borbi protiv stereotipa i predrasuda koji su formirani usled loše prakse u medijima, prouzrokovane dominacijom tabloidnog i prorežimskog izveštavanja. Studenti će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. U sklopu programa biće objavljen i buklet sa više od 80 intervjua i drugih novinarskih sadržaja koji su pisali učesnici projekta. Različitost u medijima biće predstavljena kroz tematske sadržaje koji će imati fokus na kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima.