Projekcija filma “Zemlja je plava kao pomorandža”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22487
post-template-default,single,single-post,postid-22487,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Projekcija filma “Zemlja je plava kao pomorandža”

Projekcija filma “Zemlja je plava kao pomorandža”

Nedelja, 24. jul, 20 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)
Ulaz besplatan. Zbog ograničenog broja mesta molimo sve zainteresovane da se prijave putem mejla na adresu rubszpr@gmail.com.

U nedelju 24. jula od 20 sati, povodom navršavanja pet meseci od početka rata u Ukrajini, udruženje “Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata”, u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs i KROKODILovim Centrom za savremenu književnost, organizuje projekciju dokumentarnog filma ukrajinske rediteljke i pesnikinje Irine Cilik “Zemlja je plava kao pomorandža”.

Film Irine Cilik, dobitnik nagrade Sundance festivala za najbolju režiju u kategoriji svetske kinematografije (2020) i drugih prestižnih nagrada na svetskim filmskim festivalima, priča je o samohranoj majci Ani i njeno četvoro dece koji žive u ratnom području Donbasa. Dok je spoljni svet sastavljen od bombi i haosa, porodica uspeva da održi svoj dom kao bezbedno utočište puno života i svetlosti. Svaki član porodice gaji strast prema filmu, što ih motiviše da snime film inspirisan vlastitim životom za vreme rata.
Kreativni proces postavlja pitanje kakvu moć ima svet filma za vreme katastrofe i kako zamisliti rat kroz fikciju, dok je za Anu i decu pretvaranje trauma u umetničko delo krajnji način da sačuvaju ljudskost u sebi.
Film “Zemlja je plava kao pomorandža” u ukrajinsko-litvanskoj koprodukciji premijerno je prikazan 2020. godine, a trajanje filma je 74 minuta.