“Hrabri glas” Krokodilu za odvažnost u podršci građanima Ukrajine
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
22919
post-template-default,single,single-post,postid-22919,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

“Hrabri glas” Krokodilu za odvažnost u podršci građanima Ukrajine

“Hrabri glas” Krokodilu za odvažnost u podršci građanima Ukrajine

Udruženje Krokodil je za 2022. godinu dobitnik priznanja „Hrabri glas“, koje Crta dodeljuje pojedincima i grupama koje se s posebnom hrabrošću bore za opšte dobro. 

Solidarnost s građanima Ukrajine i konkretna podrška koju je Krokodil obezbedio i dostavio u vidu humanitarne pomoći za Perinatalni centar u Harkovu, odnosno za prevremeno rođene bebe u ratnim uslovima, razlog je zbog kojeg je Crta odlučila da javno izrazi poštovanje udruženju koje je poznato pre svega po promociji književnosti i kreiranju kulturnih sadržaja. 

Način na koji su se članovi Krokodila povezali s institucijom zdravstva u Srbiji, organizovali prikupljanje sredstava i otputovali u zemlju zahvaćenu ratom inspiracija je za sve građanske aktiviste. 

„Stati na stranu onoga koji je napadnut uvek je čin hrabrosti, a posebno u uslovima kada to znači suprotstavljanje vladajućem javnom mišljenju“, rekla je povodom dodele priznanja Krokodilu Vukosava Crnjanski, direktorka Crte. „Pod uticajem medijske propagande većina građana Srbije se, kao što i istraživanja Crte pokazuju, opredeljuje za agresora u odnosu na rat u Ukrajini. To čini glas i opipljivo delo Krokodila još važnijim i hrabrijim, kao znak da istina i savest nisu sasvim zamrle u našem društvu.“

“Kad je krenula Ruska agresija na Ukrajinu mi smo razumeli da odgovor ovog društva neće biti onakav kakvim bismo mi priželjkivali. I onda je to dovoljan razlog da čovek zasuče rukave.” izjavio je Vladimir Arsenijević, iz Udruženja Krokodil. “Došli smo do direktnog kontakta sa gradskim Perinatalnim centrom u Harkovu koji je u to vreme bio izložen intenzivnom granatiranju od strane ruskih napadača i osoblje Perinatalnog centri je na dnevnom nivou moralo da spušta inkubatore sa prevremeno rođenom decom u skloništa. Kad smo ih pitali šta im nedostaje, oni su doslovno rekli: Sve.” 

Raniji dobitnici „Hrabrog glasa“ su: Milenko Jovanović, uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine, Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, Marija Lukić, koja je hrabro istupila protiv seksualnog uznemiravanja u opštini Brus i inicijativa „Ne damo niški aerodrom“. 

Crta s ponosom ističe da je izdvojila Krokodil u godini u kojoj je u Srbiji bilo još mnogo izuzetnih primera građanske hrabrosti, pre svega u borbi za prava žena, kao i za zaštitu prirodnih resursa i životne sredine pred investitorskim urbanizmom, korporativnom pohlepom i neodgovornom državom.

Udruženje KROKODIL, kao nezavisna organizacija posvećena kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja, donelo je odluku da pored prikupljanja humanitarne pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu, takođe pruži podršku i utočište književnim stvaraocima iz Ukrajine. S obzirom na to da je velikom broju ukrajinskih pisaca ponuđen sličan program u drugim evropskim zemljama, odlučili smo da otvorimo vrata naše Kuće za pisce za sve literarne stvaraoce iz Ukrajine (uključujući pored pisaca i pesnika i esejiste, prevodioce, urednike, novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, repere, spoken-word izvođače itd.). Rezidencijalne boravke realizujemo od oktobra 2022. do juna 2023. godine i u tom periodu ugostićemo ukupno osam književnih stvaraoca iz Ukrajine. Projekat Udruženja KROKODIL Prostori slobode podržali su: Evropska fondacija za kulturu, Fondacija Hajnrih Bel, FRIDA i Pobunjene čitateljke.

Od avgusta ove godine takođe redovno realizujemo kreativne radionice za decu iz Ukrajine kako bismo mališanima i njihovim porodicama koje su u izbeglištvu pokušali da omogućimo da se osećaju kako i ovde u Srbiji mogu da imaju život baš onakav kakav su imali kod kuće. Više o tome pronađite OVDE i OVDE.

Podsećamo takođe da smo u okviru niza aktivnosti posvećenih Ukrajini, omogućili i izradu murala s likom i odabranim stihovima Lesje Ukrajinke, kvintesencijalne ukrajinske pesnikinje, koji je nažalost nekoliko dana potom bio vandalizovan. Više o tome pročitajte OVDE.