Krhka strasna lična politička odgovornost: izložba work-in-progress autobiografskih stripova Anje Gladiševe i Gljeba Puševa
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23144
post-template-default,single,single-post,postid-23144,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Krhka strasna lična politička odgovornost: izložba work-in-progress autobiografskih stripova Anje Gladiševe i Gljeba Puševa

Krhka strasna lična politička odgovornost: izložba work-in-progress autobiografskih stripova Anje Gladiševe i Gljeba Puševa

Otvaranje izložbe Anje Gladiševe i Gljeba Puševa
Četvrtak, 15. decembar, 19 časova
KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz s Malih stepenica)

U KROKODILovom Centru u četvrtak, 15. decembra u 19 časova biće otvorena izložba stripova Anje Gladiševe i Gljeba Puševa na kojoj će umetnici predstaviti radove nastale nakon 24. feburara 2022. godine, kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu. Stripovi i crteži predstavljaju lične predstave i tumačenja dnevnih vesti, istorijskih procesa i trenutnog ratnog stanja. Ovom prilikom biće inaugurisan i obnovljeni mural Lesje Ukrajinke (ukrajinske pesnikinje, prevoditeljice, dramaturškinje, feministkinje i aktivistkinje), delo koje potpisuju Anja i Gljeb, a koje se nalazi na Malim stepenicama, nadomak KROKODILovog Centra i čiju je izradu u oktobru ove godine omogućilo Udruženje KROKODIL da bi mural nedugo potom bio uništen.
Izložbu će otvoriti razgovor sa umetnicima koji će voditi Aleksandar Zograf. Tokom trajanja razgovora obezbeđen je konsekutivni prevod.

Anja i Gljeb u svojim radovima iskazuju jasan i nedvosmislen stav prema ratu, važnost ne-ćutanja i neprihvatanja tišine, koja je instrument saučesništva u zločinačkom poduhvatu protiv Ukrajine. Kada je predsednik Ruske Federacije započeo veliki rat protiv Ukrajine, korisnici ruskih društvenih mreža su neko vreme koristili hešteg #Iamnotsilent kao znak da su svesni i da prepoznaju zločinački potencijal tišine, čime su izrazili svoj građanski stav odbijanja da učestvuju u istom. Oni smatraju da je važno da ne ćute ne samo o činjenici da su protiv Putinovog režima i da su na strani Ukrajine u ovom ratu, već i da moraju da govore o ličnim spoljašnjim i unutrašnjim doživljajima.
Postoji mišljenje da jedino Putina treba kriviti za sadašnji rat, postoji i mišljenje da sve Ruse treba kriviti. Ali jedna osoba nije sposobna da sama donese haos u celom svetu. Svaki Rus, kao i svaki građanin bilo koje zemlje, svojim ćutanjem/ne-ćutanjem, učešćem/neučešćem, refleksijom i njenim odsustvom, doprinosi svetlom ili tamnom ishodu.
Forma izloženih radova – work-in-progress stripovi – predstavlja doprinos kritici kapitalizma, jasno ističući loše radne uslove brojnih umetnika koji često nemaju mogućnosti da stvaraju zbog nedostatka vremena i materijalne sigurnosti. Pored toga, ovi radovi nastali su u ratno vreme: globalne pretnje stavile su ih u situaciju u kojoj je prilično čudno da razmišljaju o ličnom komforu.
Istovremeno, privatni život svake osobe reflektuje postojeće globalne procese. Kritičan broj problema se nagomilao ne samo u Rusiji, već i u čitavom svetu – društvena nejednakost, atomizacija, ugnjetavanje žena, manjina i brojnih nevidljivih društvenih slojeva – migranata, stanovnika okupiranih teritorija, političkih zatvorenika, socijalno i materijalno neobezbeđenih umetnika – što je samo vrh ogromnog ledenog brega. Za Anju i Gljeba, izražavanje građanskih i umetničkih stavova nije samo uklapanje u progresivne demokratske i anti-ratne formulacije, već govor o ličnim problemima, strahovima, mislima i nadama osoba koje su se našle u emigraciji, koje se suočavaju sa potrebom da preispitaju svoj stav prema istoriji, da potraže nove odgovore na stara pitanja, da jasno izraze lični stav prema rusko-ukrajinskom pitanju.

Anja Gladiševa je rođena u Lenjingradu, Rusija, 1986. godine. Odbranila je master tezu iz ruske književnosti. Od 2013. do 2020. putovala je u Odesu, Ukrajina, gde je i živela dosta vremena, učestvovala u kulturnom životu grada, sakupljala građu za knjigu o ukrajinskoj filmskoj režiserki Kiri Muratovoj. Radila je kao književna urednica, predavačica, organizovala i održavala događaje iz oblasti kinematografije, književnosti i slobodnih umetnosti. Počela je da crta 2019. i izlagala na nekoliko izložbi u Sankt Peterburgu. U martu 2022. emigrirala je u Beograd, Srbija, usled dubokog neslaganja sa aktivnostima predsednika Ruske Federacije prema Ukrajini. Trenutno živi i radi u Beogradu. Angažovana je u anti-ratnom aktivizmu. U avgustu 2022. u Beogradu je održala anti-ratnu izložbu pod nazivom “8 godina i 160+ dana”.

Gljeb Pušev, umetnik iz Sankt Peterburga, star 24 godine. Živeo je u Odesi 4 meseca tokom 2018. i 10 meseci tokom 2019-2020. Mnogo voli ovaj grad i Ukrajinu. 2. marta 2022. preselio se u Srbiju zato što su njemu i njegovoj porodici odbojni režim Vladimira Putina, veliko-ruski šovinizam i sramni rat protiv Ukrajine, koji još uvek traje.
“Ne želim da ćutim, ne želim da idem u zatvor, ne želim da budem poslat u rat, zato stvaram anti-ratnu i anti-putinovsku umetnost u lepom gradu Beogradu.”

Događaj i izložba se realizuju u okviru projekta Prostori slobode koji je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju – National Endowment for Democracy (NED).