Predstavljanje 130. gosta KROKODILove kuće za pisce – Dejana Vasilevskog
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25327
post-template-default,single,single-post,postid-25327,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje 130. gosta KROKODILove kuće za pisce – Dejana Vasilevskog

Predstavljanje 130. gosta KROKODILove kuće za pisce – Dejana Vasilevskog

Vasilevski se predstavio srpskoj književnoj publici 30. oktobra u KROKODILovom Centru na drugoj Poetry Slam večeri gde je, pored drugih autora, recitovao dve svoje pesme.

Dejan Vasilevski je pesnik i pisac kratkih priča. Objavio je četiri knjige. Dobitnik je nekoliko nagrada za priče i pesme koje su objavljene u književnim časopisima i drugim publikacijama. Priče i pesme su mu prevedene na srpski i bugarski a i sam prevodi sa zajedničkog jezika.

Rođen je u Skoplju 1975. godine. Diplomirao je na departmanu za makedonski jezik i književnost na Filološkom fakultetu „Blaže Koneski“, univerziteta „Ćirilo i Metodije“ u Skoplju. Masterirao je kominukologiju na Institutu za sociološka, politička i pravna istraživanja na istom Univerzitetu.

Zaposlen je u izdavačkoj kući Ars Lamina kao lektor i koordinator za jezike od 2015. godine. Lektorisao je više od 300 knjiga i drugih različitih publikacija. Radio je još i u izdavačkim kućama „Goten“, „Magor“, „Ili ili“.

Pisao je za internet portale „Telegraf.mk“, „Mnogoo.mk“ i sportski nedeljnik „Sport mania“, za dnevni list „Makedonija Denes“, nedeljnik „Denes“ i u „Urban Magazine“ gde je pisao o filmu i muzici. Radio je kao lektor i prevodilac u časopisu „Portret“, u „Chellenge“ centru za strane jezike FON univerziteta, „Devol“ u agenciji za marketing.

Boravak Dejana Vasilevskog u KROKODILovoj kući za pisce podražala je Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ).

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).
Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu.