Vandalizovan spomenik Branka Ćopića i sve učestaliji napadi na KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25373
post-template-default,single,single-post,postid-25373,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Vandalizovan spomenik Branka Ćopića i sve učestaliji napadi na KROKODIL

Vandalizovan spomenik Branka Ćopića i sve učestaliji napadi na KROKODIL

Kad smo jutros došli na posao, na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice sačekao nas je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića. Ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu smo, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine. 

U subotu tačno u 23:36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila se grupa mladih muškaraca. Prividno ničim izazvani, odlomili su gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacilli ka platou ispod Brankovog mosta da bi potom gotovo nezainteresovano nastavili svojim putem prema Fruškogorskoj ulici. Lakoća vandalizacije nama ukazuje na zaista zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi a ta akutna mržnja prema svemu što predstavlja normalnost, nežnost i lepotu jedna je od osnovnih odlika naše mračne savremenosti u kojoj, na žalost, mnogi građani  na različite načine učestvuju. Ovaj događaj nikako nije usamljen niti ga ističemo kao nešto za nas neobično, naprotiv. Pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede našim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u naš Centar. Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u KROKODILu, sve više zabrinjava.