Prostori otpora: KROKODILova kuća za pisce ugostiće dve književnice iz Ukrajine
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25562
post-template-default,single,single-post,postid-25562,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prostori otpora: KROKODILova kuća za pisce ugostiće dve književnice iz Ukrajine

Prostori otpora: KROKODILova kuća za pisce ugostiće dve književnice iz Ukrajine

Pristigao nam je veliki broj visokokvalitetnih prijava, a nezavisna komisija koju čine Alla Tatarenko, Andriy Lyubka i Vladimir Arsenijević imala je težak zadatak da odabere dva pisca u rezidenciji. Prva odabrana autorka koji će boraviti u KROKODIL-ovoj rezidenciji za pisce je Julia Brovarna, pesnikinja, spisateljica i performerka. Biće u Beogradu od januara do aprila 2024. Nakon nje, drugi autor u rezidenciji biće Dzvinka Matiiash, dobro poznata ukrajinska spisateljica i prevodilac sa poljskog, beloruskog i ruskog jezika. Boraviće u KROKODIL-ovoj rezidenciji za pisce od aprila do juna 2024.

Udruženje KROKODIL odlučilo je pružiti utočište i podršku ukrajinskim književnim stvaraocima, uz ostale aktivnosti koje se odnose na Ukrajinu, poput prikupljanja humanitarne pomoći za Perinatalni centar u Harkivu i Socijalni centar u Bliznuikima. Nakon uspešnog projekta rezidencije pisaca pod nazivom “Prostori slobode”, sprovedenog od oktobra 2022. do juna 2023., u kojem je osam ukrajinskih autora bilo domaćin tokom tog perioda, odlučili smo nastaviti podržavati književne stvaraoce iz Ukrajine.

U novembru 2023. godine pokrenuli smo Otvoreni poziv za ukrajinske književne stvaraoce – prozaiste, pesnike, esejiste, prevodioce, urednike, kulturne novinare, autore stripova, teoretičare, kolumniste, kantautore, reppere, izvođače govornih reči, itd.

KROKODIL aktivno radi na pomoći građanima Ukrajine i organizaciji različitih aktivnosti usmerenih na pokretanje promena u dominantnom shvatanju javnosti u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu. Za ove aktivnosti, Udruženje KROKODIL je više puta nagrađeno na lokalnom, regionalnom i internacionalnom nivou.

Ovaj projekat je omogućen zahvaljujući finansijskoj podršci Fonda za kulturu solidarnosti, koji podržava Evropska kulturna fondacija.