POTPIŠITE PETICIJU PROTIV PROTERIVANJA ELENE KOPOSOVE IZ SRBIJE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25887
post-template-default,single,single-post,postid-25887,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

POTPIŠITE PETICIJU PROTIV PROTERIVANJA ELENE KOPOSOVE IZ SRBIJE

POTPIŠITE PETICIJU PROTIV PROTERIVANJA ELENE KOPOSOVE IZ SRBIJE

Književna prevoditeljka Elena Koposova se sa svojim mužem Jevgenijen Muškinom i dvojicom sinova, Đorđem (6) i Mihailom (14) nastanila u Sopotu od 2019. godine. Najveći deo porodične ušteđevine uložili su u kupovinu i izgradnju porodične kuće, deo koje treba da postane hotel.

Porodica je naučila srpski jezik, izuzetno dobro se integrisala u lokalnu zajednicu, poštovana je i ima jako dobar ugled kod svih svojih komšija. Deca pohađaju obrazovne ustanove u kraju, uživaju u srećnom detinjstvu sa svojim drugarima i učiteljima i ne vide svoju budućnost van Srbije.

Dana 2. februara 2024, Elena je iznenada primila dva rešenja MUP-a, kojima joj se ukida boravak i nalaže joj se da napusti Srbiju u roku od 30 dana. Jedino obrazloženje dotičnih rešenja je da Elena navodno predstavlja „neprihvatljiv rizik“ po bezbednost Srbije.

Kako u rešenjima uopšte nije objašnjena priroda navodnog „neprihvatljivog rizika“, jedino objašnjenje je da se taj „rizik“ sastoji u tome da je Elena 5. marta 2022. godine potpisala javno obraćanje članova ruske dijaspore kojim se osuđuje ruska vojna operacija protiv Ukrajine.

Potpisivanje antiratnog obraćanja sa pozivom na protestni skup ne može da spada u zakonsku definiciju „neprihvatljivog bezbednosnog rizika“ jer, kao prvo, Ustav Republike Srbije garantuje slobodu mirnog okupljanja (Član 54), dakle poziv na mirno okupljanje ne može ni teoretski ugroziti ustavno uređenje, bezbednost i pravni poredak Republike Srbije.

Dalje, član 46 Ustava Republike Srbije jemči slobodu mišljenja i izražavanja. Prema Članu 17 Ustava Republike Srbije, ta sloboda nije ograničena na srpske državljane, već je u Srbiji imaju i stranci.

(https://www.danas.rs/…/proterana-ruskinja-elena…/)

PETICIJU MOŽETE POTPISATI NA LINKU: https://www.peticije.online/ne_proterivanju_elene_koposove?