Promocija knjige „Rusi i Ukrajinci: nejednaka braća“ u izdanju Biblioteke XX vek
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25883
post-template-default,single,single-post,postid-25883,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Promocija knjige „Rusi i Ukrajinci: nejednaka braća“ u izdanju Biblioteke XX vek

Promocija knjige „Rusi i Ukrajinci: nejednaka braća“ u izdanju Biblioteke XX vek

U četvrtak u 19 sati u KROKODILovom Centru održaće se promocija knjige “Rusi i Ukrajinci: nejednaka braća” Andreasa Kapelera.

Autor Andreas Kapeler, švajcarski istoričar u knjizi iznosi jasniju perspektivu na istorijske odnose između Rusije i Ukrajine. Knjiga je prvobitno objavljena 2017. godine, sada je proširena novim poglavljem koje analizira događaje do početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Autor pruža dubok uvid u dugu i promenljivu istoriju odnosa između ova dva naroda, počevši od aneksije Krima 2014. godine, sve do najnovijih događaja koji su uzdrmali međunarodnu zajednicu. Knjiga je ažurirana avgusta 2022. godine kako bismo još bolje razumeli savremeni kontekst.

Uzimajući u obzir aktuelni rat koje je počeo u februaru 2022. godine, Kapeler zadržava originalni tekst kao osnovnu istorijsku pozadinu, ali istovremeno pruža analizu novih događaja i njihov uticaj na rusko-ukrajinske odnose. Autor naglašava da se agresorski rat ne može shvatiti kao neizbežan ishod dugotrajnih istorijskih odnosa, već isključivo kao rezultat odluka lidera, posebno Vladimira Putina.

U razgovoru o knjizi govoriće Milan Subotić, politikolog i recenzent knjige; Ivan Čolović, antropolog i urednik XX vek a razgovor će moderirati Maja Vuković Biserko iz Udruženja KROKODIL.

U okviru promocije knjige, održaće se razgovor i sa Vladimirom Arsenijevićem i Milanom Adnađem povodom njihovog skorog povratka s putovanja u Herson i uspešno završene treće KROKODILove humanitarne misije za građane Ukrajine.

Događaj se organizuje u okviru Nedelje solidarnosti s Ukrajinom.