OSMOMARTOVSKI MARŠ PO PRVI PUT SA SUGRAĐANKAMA IZ GAZE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25992
post-template-default,single,single-post,postid-25992,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OSMOMARTOVSKI MARŠ PO PRVI PUT SA SUGRAĐANKAMA IZ GAZE

OSMOMARTOVSKI MARŠ PO PRVI PUT SA SUGRAĐANKAMA IZ GAZE

Prvi put ove godine na Osmomartovskom maršu pridružiće nam se i naše tri drugarice, članice četrnaestočlane proširene porodice iz Gaze koju smo odande izbavili krajem prošle godine od kada traju naša intenzivna nastojanja da im, uz pomoć naših sugrađanki i sugrađana, omogućimo osnovne uslove za život u Beogradu. Od oktobra prošle godine, Dina, Rana i Ines nisu se suočile samo sa strahovitim posledicama kontinuiranog granatiranja, ogromnim gubicima u ljudskim životima, strahom i bolom već, poput mnogih građanki naše države, i s gubitkom posla kao i s kršenjem osnovnih ljudskih i međunarodnih prava i konvencija.

Mi, žene Palestine, uprkos svim nevoljama prkosno stojimo na prvoj liniji, balansirajući težinu našeg trudbeništva s teretom sukoba. U glasovima nam, poput eha, odjekuje borba naših sestara širom sveta dok se na svakom pređenom koraku zalažemo za jednakost, sigurnost i pravdu. Zajedno potvrđujemo: Uvek na prvoj liniji!” Ovo je samo deo izjave koju su pripremile naše nove sugrađanke i koju ćemo imati prilike da u celosti čujemo u petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20 časova, na ovogodišnjem osmomartovskom protestnom maršu za radna prava žena pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa kao i nezavisnih aktivistkinja. 

Okupljanje počinje 8. marta u 17.30 časova na Trgu Slavija. Marš i prateći program počinju u 18 časova na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu. Pozivamo vas da se pridružite protestnom maršu za radna prava žena i platu za život, i medijski ispratite ovaj događaj.

Mi, žene Srbije, suočene s ozbiljnom krizom u našoj državi u kojoj su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi i vrši nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode.

Naše zahteve ponavljamo glasno i jasno:

  • Za dostojanstven rad i platu za život – u  jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;
  • Za odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije;
  • Za siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;
  • Protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;
  • Za slobodu mišljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki, političarki;
  • Za institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;
  • Za održivu budućnost i ekološku pravdu – u vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve a ujedno stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše pogođeni ekološkom nepravdom.

Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu. Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćamo se samo građankama i građanima i pozivamo sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava! 

Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad! Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i ujedno branimo naša prava! Stanimo svi na prvu liniju!

Ukoliko želite da nam se pridružite i pomognete porodici iz Gaze koja boravi u Beogradu, molimo vas da na sledećem linku pogledate sve informacije: