SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ZA AIDU – NA PRVOJ LINIJI
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26106
post-template-default,single,single-post,postid-26106,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ZA AIDU – NA PRVOJ LINIJI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ZA AIDU – NA PRVOJ LINIJI

Mi, građanke i građani Srbije, kao i svi slobodoumni ljudi sa zajedničkog prostora kojeg smo nekada zvali Jugoslavijom, iz Evrope i čitavog sveta, stojimo uz našu prijateljicu i saborkinju Aidu Ćorović nakon odluke državnih organa Srbije da je do petka 22. marta pošalju na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne, koju u demokratskoj zemlji nikada ne bi ni dobila!

Aida Ćorović osuđena je u oktobru prošle godine od strane Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu na globu od 100.000 dinara, koju je, ne osećajući se krivom, odbila da plati, da bi joj potom ova kazna bila preinačena u sto dana zatvora koje bi trebalo da odrobija u ozloglašenom KPZ Padinska Skela. Ova žena koja je život nesebično posvetila antiratnom i društveno-političkom aktivizmu u nastojanju da živi u skladu s idealima u koje veruje i društvo samim svojim delovanjem učini boljim nego što bi inače bilo, na ovu je drakonsku kaznu osuđena po osnovu dve nebulozne prekršajne prijave. Prijave je dobila nakon što je u novembru 2021. godine, u simboličkom činu par excellence, jajetom gađala portret osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je nelegalno izveden na fasadi stambene zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Ovakav epilog događaja koji je iz temelja protresao čitav naš društveni ambijent, uspešno demonstrirajući kako se u određenim okolnostima moć jednog običnog jajeta višestruko multiplicira, predstavlja izuzetno preciznu refleksiju tužnog stanja u kome su se srpska vlast i sudstvo zatekli punih četvrt veka nakon završetka poslednjih ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Nemoć države i njenih eksponenata da se odgovorno suoče s teretom nedavne prošlosti kako bi bili u stanju da napokon okrenu društvo ka budućnosti svodi se na sadističko iživljavanje nad aktivistkinjom koja se u svom javnom protivljenju glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca služila isključivo nenasilnim, simboličkim sredstvima.

Aida Ćorović je jajetom gađala lik koji simbolizuje mržnju, nasilje, nečovečne zločine, razaranje, ratove. Činila je to za sve nas i u ime svih nas. Zato je danas naša obaveza da zajedničkim snagama sprečimo iživljavanje države nad Aidom i ujedno ojačamo međusobno poštovanje, razumevanje i solidarnost. Takođe, pozivamo na solidarno uklanjanje svih grafita kojima se glorifikuju ratni zločinci. Sve to kako bismo nove oblike fašizma udarili tamo gde ih najviše boli – zajednički, udruženo, braneći slobodu i pravo na slobodno izražavanje.

Nevinoj Aidi Ćorović nepravedno je suđeno i nepravedno presuđeno. Šta drugo očekivati u državi koja tako odlučno i dosledno štiti lik osuđenog ratnog zločinca? Ne možemo dopustiti da ovo bude presedan – zbog Aide lično, ali i zbog drugih koji se takođe nalaze u sličnim insceniranim, često kafkijanski uvrnutim sudskim postupcima te, u krajnjem slučaju, zbog svih nas koji se jednog dana možemo naći na njenom mestu.

Aida Ćorović je svojim hrabrim činom izašla na crtu poretku koji legimitet crpi iz zločina prošlosti, i za to odlučila da plati cenu svojom slobodom. Ona je to učinila za sve nas. Zato je sada red, kao i elementarna moralna obaveza, da svi mi budemo podrška za nju.

Molimo sve slobodoljubive ljude, ma odakle da dolaze, da doniraju sredstva kojima bismo izbavili Aidu Ćorović iz situacije u kojoj se zatekla. Potrebno je da u najhitnijem roku sakupimo iznos od ukupno 100.000 dinara (cca 855 Eura) kako bismo pokazali da se upravo mi, građanke i građani takvom akcijom solidarnosti zajednički rugamo i prkosimo odlukama nepravednog, korumpiranog sudstva u državi koju je iznutra kidnapovala vladajuća politička klika. Vi ste je zatvorili, mi je oslobađamo iz zatvora!

Individualne donacije s oznakom ZA_AIDU možete da uplatite putem PayPala ili na sledeće brojeve računa:

1) UPLATE U RSD:
BR. RN. 170-0030039599000-25
UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43, 11000 BEOGRAD.

2) UPLATE U EUR:
IBAN: RS35170003003959900122
SWIFT: BACXRSBG
UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

3) UPLATE U USD:
IBAN: RS35170003003959900995
SWIFT: BACXRSBG
UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

4) PAYPAL: office@krokodil.rs

Za Aidu – na prvoj liniji!

Saopštenje potpisuju Udruženje KROKODIL i FAMa – Feministička antifašistička mreža

Beograd, 17.03.2024.