Zašto kažeš ljubav? u Valjevu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26263
post-template-default,single,single-post,postid-26263,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Zašto kažeš ljubav? u Valjevu

Zašto kažeš ljubav? u Valjevu

U prostorijama Centra za kulturu u Valjevu održan je razgovor uz prisustvo učenika osmog razreda, kao i valjevskih gimnazijalaca 2. i 4. razreda. Teme diskusije uključivale su važnost suočavanja s prošlošću, a posebno prema događajima vezanim za ratove devedesetih godina.

Učenici su na kraju istakli da su im ove informacije uglavnom nove i da su mnogo naučili tokom razgovora. Razgovor je obuhvatio i odnos prema spomeničkom nasleđu iz Narodnooslobodilačkog rata (NOB), s posebnim fokusom na nedavnu vandalizaciju Spomenika borcima Revolucije u Valjevu.

Diskusija se dotakla antagonizma prema ovom spomeniku i instrumentalizacije istorije, kao i istorijskog revizionizma u udžbenicima, te kako on utiče na formiranje stavova pojedinca i društva. Ovakvi razgovori su važni jer većina građana često ima samo pristup udžbenicima istorije s pečatom države.

Ovaj događaj bio je otvoren za razmenu ideja i pružio je priliku učesnicima da se suoče s pitanjima i stavovima o prošlosti, omogućio im je bolje razumevanje uticaja tih događaja na današnje društvo.

Projekat Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu kroz program Matra.

Photo credits: Vanja Piroški