Nova književna generacija na festivalu KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26566
post-template-default,single,single-post,postid-26566,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nova književna generacija na festivalu KROKODIL

Nova književna generacija na festivalu KROKODIL

Pripremite se za prezentaciju najistaknutijih predstavnika najnovije književne generacije i mladih literarnih zvezda regiona na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL! Nestrpljenje raste jer našu inače uzbudljivu ovogodišnju listu dodatno upotpunjuju tri nova lica koja donose talase svežine na ovdašnju književnu scenu – Nađa Petrović, Filip Grujić i Dora Šustić.

Nađa Petrović će nastupiti prve večeri festivala, u petak, 21. juna na Glavnom stejdžu na fontani ispred Muzeja Jugoslavija od 20 sati, dok će Filip Grujić nastupati drugog dana, u subotu, 22. juna, takođe na fontani ispred Muzeja Jugoslavija a Dora će se predstaviti publici u nedelju, treće večeri festivala, 23. juna.

Nađa Petrović je vrlo brzo skrenula pažnju čitalačke publike svojim romanom „Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate“ i tako se popela na sam vrh top lista. Knjiga počinje kao tinejdžerska drama odrastanja, ali se ubrzo pretvara u uzbudljivu ispovest o strahu, krhkosti i borbi sa životom. Svojim suverenim i jedinstvenim glasom, Nađa Petrović donosi potpuno nove registre i senzibilitet u domaćoj književnosti. Sve je to doprinelo da zavredi da otvori ovogodišnji Festival KROKODIL.

Filip Grujić, autor romana „I onda opet, iz početka“, već je privukao pažnju javnosti svojom jedinstvenom kombinacijom humora i dubokih promišljanja o ljubavi i životu. Filipov drugi roman ušao je u uži izbor za prestižnu NIN-ovu nagradu, što dodatno potvrđuje vrednost njegovog dela. Teofil Pančić je u nedeljniku „Vreme“ napisao: “Ne bih rekao da sam ove godine pročitao bolji roman napisan na srpskom…“

Doru Šustić na žalost domaća čitalačka publika nije imala priliku da čita jer za sada nema izdavača u Srbiji za svoj prvenac „Psi“, ali je skrenula veliku pažnju na književnom festivalu VRISAK u Rijeci. Njeno predstavljanje izazvalo je užarenu polemiku na internetu zbog skandalozno ejdžističkog i seksističkog nastupa dvojice starijih kolega. Dora je tu promociju videla kao „perverznu sačekušu“ i hrabro stala uz svoj rad i feminizam. ,,Psi“ je vrlo uspešan roman o generaciji milenijalaca željnih slobode, odraslih da veruju kako je sve moguće dok ih surovost liberalnog kapitalizma ne svede na prekarni rad u kojem nema mesta za ideale mladosti. Roman je do sad objavljen u tri izdanja. Zato je ovogodišnji festival KROKODIL posebna prilika da još bolje upoznate posebnu Doru Šustić koja će nastupiti poslednja treće festivalske večeri i simbolički zatvoriti ovogodišnji Festival KROKODIL time još jednom potvrđujući njegovu okrenutost ka budućnosti, novim literarnim imenima i svežim strujanjima u regionalnoj književnosti.

Ulaznice za večernje programe možete da nabavite putem GIGS TIX prodajne mreže https://new.gigstix.com/…/xvi-festival-krokodil…/ kao i direktno kod nas u KROKODILovom Centru radnim danima od 12 do 20 časova te na biletarnici festivala tokom festivalskih dana sat vremena uoči početka programa.