Prva oslobađajuća presuda za aktiviste i zaposlene KROKODILa koji su prekrečili grafit u Mitićevoj rupi!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27127
post-template-default,single,single-post,postid-27127,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Prva oslobađajuća presuda za aktiviste i zaposlene KROKODILa koji su prekrečili grafit u Mitićevoj rupi!

Prva oslobađajuća presuda za aktiviste i zaposlene KROKODILa koji su prekrečili grafit u Mitićevoj rupi!

ATTENTION! ATTENTION! Danas je dan za prvu malu pobedu i apsolutni presedan! Dobili smo prvu bitku protiv prekršajnog progona aktivista i zaposlenih KROKODILa. Veliko hvala našem advokatu Milošu Jankoviću koji se potpuno posvetio našoj borbi!

Prvostepenom presudom Prekršajnog suda u Beogradu naš Milan Adnađ je oslobođen odgovornosti da je učinio prekršaj time što je prefarbao slova natpisa grafita u Mitićevoj rupi februara 2023. godine. Pobedili su brojni argumenti koje smo na saslušanjima uporno ponavljali te pisali u podnescima Sudu. Između ostalog, uspeli smo da dovedemo u pitanje zakonitost uručenih prekršajnih naloga putem pošte svim aktivistima koji su primili prijave vezano za okupljanje istog dana. Kao najvažnije, uspeli smo da oborimo dosadašnji usvojeni kruti, a potpuno nezakoniti stav sudija Prekršajnog suda da svako farbanje po fasadi predstavlja prekršaj Odluke o komunalnom redu u Beogradu, te da ukažemo da prefarbavanje oštećenja (ispisanim slovima grafita) belog zida fasade belom bojom nije prekršaj, jer to ne predstavlja narušavanje njenog izgleda. Biće interesantno kako će druge sudije presuđivati u ostalim postupcima u kojima smo isticali iste argumente, a koji se vode povodom istog događaja.

Ova Presuda je pokazatelj da osnivanje našeg SLAPP BACK Fonda ima smisla i da ne treba prestati s aktivizmom iz straha od odmazde putem institucionalnog progona, te da se, kad do toga dođe, treba suprotstavljati svim raspoloživim pravnim sredstvima. 

Na kraju, presudom su nam dosuđeni troškovi postupka, na teret suda tako da (ukoliko se Komunalna milicija ne bude žalila), možemo očekivati dodatni priliv novca u naš Fond. I to direktno iz Budžeta Srbije.

Idemo dalje! Branimo svoja građanska prava i stvarajmo demokratsko društvo!