Abdulah Sidran
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2396
post-template-default,single,single-post,postid-2396,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Abdulah Sidran

Abdulah Sidran

abdulah sidranPesnik, prozaik i filmski scenarista. Do aprila 1992, kad je počeo rat u BiH, Sidran je bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao ”vodeći dramaturg.” U književnosti se javio šezdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ”šezdesetosmaškom”. Za svoje pesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća ”Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode” PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solženjicin, Saharov, Havel.)

Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslovenskoj kinematografiji (”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića, (A)Torzija, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Živi i radi u Sarajevu i u Goraždu.