Austrijanka Karin Peška gošća Kuće za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4039
post-template-default,single,single-post,postid-4039,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Austrijanka Karin Peška gošća Kuće za pisce

Austrijanka Karin Peška gošća Kuće za pisce

 

karin_peschka_2016

Karin Peška (Karin Peschka), rođena 1967. godine, odrasla je kao ćerka vlasnika kafane u Eferdingu, u Gornjoj Austriji. Studirala je na Društvenoj akademiji u Lincu, a u Beču živi od 2000. godine. Radila je sa zavisnicima od alkohola i mladima bez posla, ali je takođe radila za ORF Online i Teletext. Od 2014, Karin Peška se u potpunosti okreće pisanju.

Objavljivala je tekstove u više antologija, a takođe je pisala kolumne. Godine 2008. njen tekst „Sterntaler“ s litografijama i bakrorezom Mihaela Hedviga, objavila je izdavačka kuća Neuhauser Kunstmühle. Otto Müller Verlag, izdavačka kuća iz Salcburga, objavila je u septembru 2015. njen prvi roman Watschenmann“. Knjiga je osvojila nekoliko nagrada, među kojima se ističe Alpha Literaturpreis 2015. Karin Peška je dobitnica bečke stipendije Elijas Kaneti za 2015. i 2016. godinu.

Boravak Karin Peška podržao je Austrijski kulturni forum. Kuću za pisce podržava i Erste banka.