Josef Monik u Kući za pisce!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15433
post-template-default,single,single-post,postid-15433,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Josef Monik u Kući za pisce!

Josef Monik u Kući za pisce!

JOSEF MONIK (Josef Moník). Češki prozni pisac i prevodilac. Rođen je 1952 u Karlovim Varima. Objavio je zbirke pripovedaka Neser bogovi (2004) i Prostituke (2013) kao i romane Psi bez pedigrea (2008) i Schweik it easy (2012). Preveo je petnaestak naslova s engleskog i nemačkog jezika. O svom životu i karijeri sam Josef Monik nam je rekao sledeće: “Što se tiče mog života u poslednje vreme, izdržavam se književnim i sudskim prevođenjem. Uglavnom se bavim porodičnim pravom: venčanjima, razvodima, alimentacijama, zajedničkom imovinom itd. Priče koje pišem donose mi nešto novca ali ti iznosi su smešni. Novi roman koji sam nedavno napisao izaći će na jesen a u maju će biti objavljen moj prevod biografskog romana američko-mađarskog pisca Žoa Langera, Osude. Nedavno sam postao deda nakon što je devojka mog sina dobila kćerkicu Evičku. Na svu sreću, moja supruga ima normalan posao, arhitekta je…”

Boravak Josefa Monika u Kući za pisce omogućili su Institut Umeni iz Praga, Erste banka i Ambasada Republike Češke u Beogradu.