OTVORENI POZIV NA PROJEKTU READ ZA PRIJAVE na rezidencijalni program za 2021. godinu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20038
post-template-default,single,single-post,postid-20038,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

OTVORENI POZIV NA PROJEKTU READ ZA PRIJAVE na rezidencijalni program za 2021. godinu

OTVORENI POZIV NA PROJEKTU READ ZA PRIJAVE na rezidencijalni program za 2021. godinu

Datum objavljivanja: 01.04.2021.
Rok za prijave: 29.4.2021.

Rezidencijalni program READ za 2021. godinu

Otvoreni poziv za rezidencijalni program u okviru projekta READ namenjen je piscima, prevodiocima, dramaturzima, pesnicima i autorima grafičkih romana i stripova iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Turske. Cilj programa jeste upoznavanje sa književnom, umetničkom i kulturnom scenom regiona kao i podrška razmeni književnih dela. U isto vreme će publika u ovim zemljama dobiti jedinstvenu priliku da se upozna s ovim autorima i njihovim delima. Ukupno je planirano deset rezidencijalnih boravaka u periodu od maja do decembra 2021. godine u trajanju od mesec dana koje organizuju Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).

Rezidencijalni program READ podrazumeva:

  • boravak od mesec dana u kompletno opremljenom stanu,
  • pokrivene putne troškove (do 250 EUR),
  • stipendiju u iznosu od 1,350 eur (bruto),
  • učešće na književnim festivalima i u projektnim aktivnostima namenjenim promociji i umrežavanju,
  • prevod jednog teksta nastalog tokom boravka u rezidenciji na lokalni i/ili engleski jezik,
  • mogućnost upoznavanja sa lokalnom književnom scenom, predstavljanje autora lokalnim medijima kao i široj publici putem digitalnih kanala organizatora rezidencije.

Ko može da se prijavi?

  1. Svi pisci, prevodioci, dramaturzi, pesnici i autori grafičkih romana i stripova iz jedne od sledećih zemalja: Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija ili Turska.
  2. Autori i prevodioci koji su objavili najmanje dve svoje knjige ili dva prevoda. 
  3. Mladi pisci kao i već ostvareni, iskusni autori.  

Šta je potrebno za prijavu?

1) Biografija i bibliografija (ranije objavljenih radova).

2) Poštanska adresa (broj telefona i email adresa).

3) Motivaciono pismo (do 1 strane) u kojem se naglašava i željeni period rezidencijalnog boravka.

4) Rang lista željenih rezidencija (svaka rezidencija treba da bude ocenjena od 1 do 4, gde se 1 dodeljuje prvom izboru, a 4 poslednjem).

5) Opis projekta – autorskog dela (dužine do 1 strane) kojim autor planira da se bavi tokom mesec dana trajanja rezidencijalnog boravka.

Takođe, od autora se očekuje da tokom boravka razviju kraće delo (tekst, esej, pesmu, kratku priču, članak, strip i sl.) na temu “The differences of similarities” kako bi pružili svojevrstan lični doprinos pomirenju i interkulturalnoj toleranciji koje predstavljaju osnovu projekta READ. 

Prioritet u odabiru autora će imati kreativne i inovativne ideje za projekte, kao i dela koja se bave savremenim i relevantnim temama. 

Prijava treba da bude dostavljena na engleskom jeziku i sva dokumentacija treba da bude poslata putem email adresa:

za autore iz Albanije na instituti.libri.promocioni@gmail.com,
za autore iz Kosova na info@qendra.org,
za autore iz Severne Makedonije na lojaculture@gmail.com,
za autore iz Srbije na office@krokodil.rs,
za autore iz Turske na info@itef.com.tr.

Rok za slanje prijava je 29.04.2021. godine. 

Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na office@krokodil.rs ili READ-residency@goethe.de. Takođe, pozivamo Vas da zapratite stranicu projekta READ na društvenim mrežama  (ig @read.culturaldiversity, fb @readregionalnetwork).

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa još pet partnerskih organizacija: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo). Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje izvan političke scene. Cilj projekta je promocija interkulturalnih veština čitanja, kao i demokratkskih vrednosti kroz čitalačku kulturu i baratanje nadregionalnim visokokvalitetnim književnim delima.