Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove kuće za pisce Filije Kanelopulu
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20607
post-template-default,single,single-post,postid-20607,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove kuće za pisce Filije Kanelopulu

Predstavljanje oktobarske gošće KROKODILove kuće za pisce Filije Kanelopulu

Razgovor s grčkom pesnikinjom, glumicom i dramaturškinjom Filijom Kanelopulu

Učestvuju: Filija Kanelopulu i Milena Berić

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku a čitanje poezije na grčkom s prevodom na naš jezik.

Sreda, 13. oktobar od 19 časova 

KROKODILov centar, Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica) 

Broj mesta je ograničen. Nošenje maski u prostoru je obavezno.

Snimak događaja biće dostupan na YT kanalu @KrokodilEngagingWords

U sredu 13. oktobra od 19 sati u KROKODILovom centru predstaviće se oktobarska gošća KROKODILove kuće za pisce, pesnikinja, glumica i dramaturškinja Filija Kanelopulu. Filija će s prevoditeljicom s grčkog Milenom Berić razgovarati o savremenoj grčkoj književnosti i poeziji, kao i o svojoj debitantskoj zbirci pesama “Ta mesa moy” (Sve u meni).

Filija Kanelopulu rođena je i živi u Atini. Studirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini, kao i glumu. Radi kao glumica i dramska edukatorka. Trenutno pohađa master studije “Grčko i svetsko pozorište: drama, performans, edukacija” na odseku za pozorišne studije Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta. Njenu prvu zbirku pesama “Ta mesa moy” objavio je “Oropedio”. Godine 2020. nagrađena je kao debitantska pesnikinja (zajedno sa Penelope Zarduka) nagradom “Jean Moréas” na Patras festivalu poezije. Takođe je bila u užem izboru za nagradu “Giannis Varveris” i državnu nagradu grčkog ministarstva kulture za debitantske autore. Mnoge njene pesme su uvrštene u antologije i objavljivane u štampanim i elektronskim časopisima u Grčkoj i inostranstvu. Napisala je jednu pozorišnu dramu, a trenutno aktivno piše scenarije. Napravila je kratak film po svom scenariju. Sa “spoken word” poezijom počela je da eksperimentiše 2020. godine, a trenutno radi na novom projektu iz te oblasti sa novoformiranom muzičko-poetskom grupom “band a ban” koju čine još jedan pesnik, muzičar i saradnik u oblasti organizacije i menadžmenta društvenih mreža.

Boravak Filije Kanelopulu realizuje se kroz projekat Ulysses’ Shelter. Književne rezidencije Ulysses’ Shelter deo su druge faze istoimenog projekta (2019-2022) koji je ko-finansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske komisije. Projekat Ulysses’ Shelter i mreža književnih rezidencija kao njegova centralna aktivnost fokusiraju se na autore i prevodioce mlađe generacije.