Izveštaj s pres-konferencije
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21679
post-template-default,single,single-post,postid-21679,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Izveštaj s pres-konferencije

Izveštaj s pres-konferencije

U petak 3. juna s početkom u pola jedanaest u KROKODILovom Centru je održana konferencija za medije povodom XIV izdanja Festivala KROKODIL kao i odlaska KROKODILove delegacije u Harkov u Ukrajini radi odnošenja humanitarne pomoći za harkovski Perinatalni centar. Na konferenciji su učestvovali Milena Berić i Vladimir Arsenijević ispred Udruženja KROKODIL kao i Dušan Petričić i Jasminka Petrović koji su među učesnicima ovogodišnjeg festivala.

Milena Berić je otvorila konferenciju i osvrnula se na humanitarnu kampanju koju je Udruženje KROKODIL organizovalo prikupljajući humanitarnu pomoć za Perinatalni centar u Harkovu tokom poslednja dva i po meseca te najavila odlazak KROKODILove delegacije u Harkov neposredno posle ove konferencije. Broj prevremeno rođenih beba u Ukrajini se tokom poslednjih meseci utrostručio. Razlog tome je taj što se trudnice u mnogim delovima zemlje obuhvaćenim ratom već nedeljama nalaze po podrumima i skloništima, u izrazito lošim sanitarnim uslovima, pa su samim tim izložene različitim vrstama infekcija što je najčešći uzrok prevremenog porođaja. U ovako dramatičnim okolnostima gradski perinatalni centar zbrinjava buduće majke ne samo iz Harkova već i iz okolnih mesta dok je deo porodilišta s neonatologijom prebačen u podzemno sklonište. Imajući u vidu da je prevremeno rođenim bebama potrebna adekvatna medicinska pomoć, te da čak i u idealnim uslovima one predstavljaju naročito osetljivu kategoriju, dok su u uslovima rata i akutnih nestašica njihovo zdravlje i životi dodatno ugroženi, nadležno osoblje ove institucije direktno je prosledilo Udruženju KROKODIL spisak najhitnijih medicinskih potrepština. Ova oprema, među kojom je respirator, hrana za bebe i pelene biće direktno predata u ponedeljak 6. juna nadležnima u harkovskom Perinatalnom centru. Humanitarnu akciju su omogućili i pomogli: Institut za neonatologiju u Beogradu koji je obezbedio respirator, Fond B92 kroz Akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine koju realizuju Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije, zfd Forum, Ambasada Ukrajine u Srbiji, kao i sledeći pojedinci: Andrij Ljupka, Marija Farmer, Aleksandar Mudri, Senka Latinović, Zlata Ilić Čović, Ivana Dimitrijević, Vesna Aćimović, Nataša Tošović Kotarski, Jovana Nastasijević, Nađa Bobičić, Thanh Pierre Doan, Milan Bogdanović i Aida Ćorović.

XIV Festival KROKODIL održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna pod nazivom Godina magijskog mišljenja. Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala, govorio je o samom nazivu koji je pozajmljen od nedavno preminule američke spisateljice i esejistkinje Džoan Didion kao i o razlozima izbora upravo tog naziva te najavio program. “Godina magijskog mišljenja (eng. The Year of Magical Thinking) naslov je koji dugujemo nedavno preminuloj američkoj autorki i esejistkinji Džoan Didion čiji su uvidi u putanje kojima se ljudska vrsta kreće kroz XX i XXI vek kao i upečatljivi prikazi društvenih nemira i psihološke fragmentacije uveliko obeležili način na koji doživljavamo savremenost. Preuzet iz njene istoimene autobiografske knjige koja se bavi suočavanjem s iznenadnom smrću supruga i terminalnom bolešću jedine kćerke, ovaj naslov, naravno, predstavlja direktan omaž nenadmašnoj spisateljici. (…) U direktnom čeonom sudaru s izvesnošću ekološke apokalipse, s novim, misterioznim pandemijama, agresivnim, krvožednim diktatorima s prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnom da uništi čitavo čovečanstvo ali i izuzetnom glupošću i slepilom ljudske vrste koja se, zahvaljujući razvoju komunikacionih tehnologija pred nama pokazala u svoj svojoj raskoši dok, rečima Artura Keslera, “mesečarimo ka Armagedonu”, mi, čini se, nismo sposobni da u potpunosti pojmimo kuda smo to doveli civilizaciju. I, zauzvrat, dokle nas je civilizacija dovela” rekao je Arsenijević. 

Ove godine na Festivalu KROKODIL nastupiće dve internacionale zvezde. Margaret Atvud će se priključiti prve festivalske večeri, koja je najavljena za 17. jun od 20 časova na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. Ona će se uključiti onlajn iz svog doma u Kanadi. Najavljen je i uživo nastup argentinske spisateljice Arijane Harviks. Ovogodišnji program će voditi Mima Simić uz podršku čitavog niza voditelja koji će biti zaduženi za specifične segmente. Tako će novinar Daško Milinović  voditi sofa intervjue s karikaturistama Predragom Koraksićem Coraxom i Dušanom Petričićem, gostom današnje konferencije. Petričić je inače i najzaslužniji za učešće Margaret Atvud na Festivalu. S njom je sarađivao u više navrata ilustrujući njene knjige za decu, a na pitanje kako neko ko piše o “Gilijadu” kasnije pređe na stvaralaštvo za decu on je rekao da ni sam ne zna odgovor na ovo pitanje i da o njemu dugo razmišlja. Takođe je rekao da mu je sarađujući s Margaret Atvud utisak uvek bio da je izuzetno profesionalna, ozbiljna, kako kaže “stroga učiteljica”, dok je u radu s decom topla, prijatna i “blaga učiteljica”. “Čak i u radu s decom Margaret Atvud posvećena je pitanjima položaja žena u društvu, u porodici, u partnerskim odnosima i jako joj je važno da o ovim pitanjima radi s decom od najranijeg uzrasta”, istakao je Petričić. Razgovor sa Margaret Atvud će voditi spisateljica Rumena Bužarovska poznata po temama položaja žena u različitim ulogama na Balkanu.

Pored Petričića, na konferenciji je bila prisutna i Jasminka Petrović, dečija spisateljica, autorka knjige “Leto kada sam naučila da letim” koja će zajedno s režiserom Rašom Andrićem gostovati na drugoj festivalskoj večeri. Ona je ukratko pričala o radu sa decom i za decu ističući kako duboko veruje da se svet menja kada se radi s decom. Skrenula je pažnju na činjenicu da najrazvijenije zemlje najviše ulažu u rad s decom i da u Srbiji postoje izvrsna deca zainteresovana za književnost kao i nastavnici, predavači i bibliotekari, ali nedovoljno finansijske i strukturne podrške države. Potom je najavila dečji program koji se ove godine po prvi put održava u okvru letnjeg festivala. U dečijem programu će učestvovati četvoro pisaca iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Turske, ali i lokalni dečji pisci poput Srđe Anđelića Mjehura i Aleksandre Jovanović. Program za decu u formi radionica i predavanja održaće se u parku pored Muzeja Jugoslavije od 11 časova u petak 17. juna i subotu 18. juna.

Vladimir Arsenijević nadovezao se predstavljajući muzički program festivala za koji će biti zaduženi Marčelo i Ana Ćurčin oboje poznati po specifičnoj vrsti naracije koja odlikuje njihovo muzičko stvaralaštvo. Vladimir je istakao da festival i ove godine neće proći bez vrhunske selekcije regionalnih autora kao što su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, sjajna književna kometa iz BiH Asja Bakić i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović. 

Milena Berić rekla je da je Festival KROKODIL i ove godine posvećen glavnim društveno-političkim temama koje se tiču Srbije, Evrope ali i sveta danas u okviru svog debatnog programa. S tim u vezi najavila je centralni razgovor koji nosi naslov samog festivala Godina magijskog mišljenja i osvrće se na sve teme koje su deo samog „racija“ ovogodišnjeg festivala. U subotu 18. juna u CZKD-u od 12 časova u saradnji s Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku imaćemo priliku da čujemo neke od najeminentinijih glasova javnog prostora u Srbiji i artikulišemo teme poput pandemije i njenih posledica, preko agresije prema Ukrajini i njenom stanovništvu pa do porasta populizma, desnice, zveckanja oružja, ekonomske krize, krize svesti i mišljenja. U okviru tri panel diskusije pod naslovima O poverenju, Odučavanje istorije i Budućnost mira govoriće o globalnoj potrebi za novim formatima politika, promišljanja i delanja na svim meridijanima sa osvrtom na  jugoistok Evrope ili zapadni Balkan Igor Bandović iz BCBP-a; Darina Ševčenko, izvršna direktorka portala Kyiv Independent; Marko Babić, profesor s Univerziteta u Varšavi; Milivoj Bešlin, istoričar; Andrij Ljupka, pisac i prevodilac. Razgovor moderiraju Milena Berić i Srđan Hercigonja.

U okviru debatnog programa istog dana od 11 sati održaće se razgovor pod nazivom Novinari protiv rasizma u kojem će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Aleksandar Đuričić (NOVA) i Milena Berić (KROKODIL) i govoriti o različitosti u medijima sa fokusom na kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima.

Vladimir Arsenijević najavio je treće veče Festivala koje će se održati 19. juna, u Centru za Kulturnu Dekontaminaciju od 19 sati i koje će biti posvećeno inovativnim autorskim rešenjima koja istražuju do sad retko istraživane veze između pisaca i njihovih prevodilaca s jedne strane te između poezije, zvuka i scenskog pokreta s druge. Program se realizuje u okviru projekta CELA (Connecting Emerging Literary Artists) koji realizuju organizacije iz deset evropskih zemalja, među kojima je i Udruženje KROKODIL, kao i projekta POETS SOUNDS koji je pokrenula KROKODILova prijateljska organizacija Lettretage iz Berlina. 

Dok je za prve dve večeri Festivala neophodno obezbediti ulaznicu, za sve ostale događaje ulaz je besplatan.

Za kraj konferencije Vladimir je istakao i da novinu ove godine predstavlja i novosadsko izdanje Festivala KROKODIL. U okviru Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 u Kreativnom distriktu (bivšoj Kineskoj četvrti) 23. i 24. juna od 20 časova KROKODIL će predstaviti svoja tri poznata formata: Debatu o Evropi, Gigantomahiju i Sofa intervju/predavanje. Ivan Krastev, Dubravka Stojanović, Boris Buden, Svetlana Slapšak, Ivan Vejvoda, Boris Dežulović, Aida Ćorović, Dragan Bursać, Marina Fratucan i Ljubica Gojgić su samo neka od imena učesnika koji će se u okviru šest festivalskih događaja u okviru dve programske večeri baviti pitanjima koja se tiču života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, dijalektike objektivnog i subjektivnog nasilja, etike nenasilnog otpora i svetske budućnosti nakon pandemije COVID-19.

Za više informacija o ulaznicama i o festivalskom programu kliknite OVDE.